Türkiye'ye yönelik yaptırımlar ABD Senatosu'ndan geçti

Türkiye'ye yönelik yaptırımlar ABD Senatosu'ndan geçti
Temsilciler Meclisi'nden üçte ikiden büyük oy çokluğuyla geçen tasarı, Senato'dan da aynı çoğunlukla geçtiği için ABD Başkanı Trump'ın vetosu geçersiz kılınabilecek.

ABD Senatosu, savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran ve Başkan Donald Trump'ın "veto edeceğini" söylediği Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı'nı kabul etti.

Savunma bütçesi tasarısında Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bir bölüm de yer aldı. Tasarı Senato'da 3'te 2 çoğunlukla kabul edildiği için Trump'ın veto hakkı da ortadan kalktı.

Trump'ın sosyal medya şirketlerine yasal güvence sağlayan bir düzenlemeyi içerdiği için veto edeceğini söylediği tasarıyı, Temsilciler Meclisi 11'e karşı 79 oyla onayladı.

Temsilciler Meclisi'nden üçte ikiden büyük oy çokluğuyla geçen tasarı, Senato'dan da aynı çoğunlukla geçtiği için Trump'ın vetosu geçersiz kılınmış oluyor.

30 GÜN İÇİNDE UYGULANACAK

Savunma bütçesi tasarısında Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bir bölüm de yer aldı. Tasarıda, Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının "ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası" (CAATSA) kapsamında Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi.

ALINAN UÇAKLARI DA ABD KULLANABİLECEK

Tasarıda, Türkiye’nin aldığı 6 adet F-35 uçağının da ABD Hava Kuvvetlerince kullanılması için gerekli yetkilendirme yapıldı. Tasarıda, başkanın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların "ithal edilen malları" kapsamaması istendi. Bu mallar da "doğal ya da insan eliyle yapılmış maddeler, imal edilmiş erzak ve bunlara ilişkin denetim ekipmanı" şeklinde sıralandı.

YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI ŞARTA BAĞLANDI

Yaptırımların kaldırılmasının şartları ise şu şekilde belirtildi: "Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongre'nin gerekli komitelerine, Türkiye’nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400’leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra, Türkiye’den Türk hükümetinin veya hükümet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA’nın 231. bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir."

Tasarının 159. bölümünde ise yasalaşmasından sonra, 15 gün içerisinde Türk şirketlerinin yerine F-35 için parça üretecek ortakların tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin başlatılması istendi. (EURONEWS)

Öne Çıkanlar