İddia: Türkiye Suriye'nin kuzeyine harekâtı erteledi

İddia: Türkiye Suriye'nin kuzeyine harekâtı erteledi
Arap basını, Türk yetkililerin İdlib merkezli muhalif askeri yetkililerle yaptığı toplantı sonrası Suriye'nin kuzeyine yeni bir harekat planını ertelediğini iddia etti.

Arap basını, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyine yeni bir operasyon sinyali vermesinin ardından harekâttan şimdilik vazgeçildiği iddialarına yer verdi.

Türkiye'den yetkililerin, Suriye'nin kuzeyindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının yer aldığı "Suriye Milli Ordusu" isimli  örgütün üst düzey askeri yetkilileriyle toplantıya katıldığı ve kararın bu toplantının ardından alındığı iddia edildi.

'BELİRSİZ BİR TARİHE ERTELENDİ'

Merkezi Londra'da bulunan Katar yayını El Arabi El Cedid, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlemeyi planladığı operasyonu dün sınıra yakın bir Türkmen köyü olan Havar Kilis'te düzenlenen toplantının akabinde ertelediğini yazdı. El Arabi El Cedid'e göre isminin açıklanmasını istemeyen "muhalif kaynak", Havar Kilis'te Türk tarafının söz konusu muhalif askeri yetkililerle bir toplantı düzenlediğini ve bunun ardından operasyonun belirsiz bir tarihe ertelendiğini aktardı.

'BÖLGESEL VE ULUSLARARASI DÜZEYDE REDDEDİLDİ'

Gazetenin "Ankara'ya bağlı Suriye Milli Ordusu'ndan bir kaynağa" dayandırdığı haberinde, "Cumartesi akşamı Kilis bölgesinde gerçekleşen bir görüşmede Türk tarafı milis liderlerine askeri operasyonun belirsiz bir tarihe ertelendiğini belirtti" denildi. Gazete, sahada durumu değiştirecek yeni bir askeri harekâtın "bölgesel ve uluslararası düzeyde reddedildiği" yorumuna da yer verdi.

SOSYAL MEDYA HESAPLARINDAN DA PAYLAŞILDI

Suriye ordusuna karşı silahlanan İdlib merkezli grupların kontrolündeki sosyal medya hesaplarından da benzer iddialar ortaya atıldı. İdlib Post'un Twitter hesabından yapılan paylaşımda da Havar Kilis'te toplantı yapıldığı iddiası gündeme getirildi ve harekâttan vazgeçildiği belirtildi.
 

İRAN HAREKÂTA KARŞI ÇIKTIĞINI AÇIKLADI

Öte yandan, İran'dan Türkiye'nin olası harekâtına karşı çıkan açıklama yapıldı. İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim'in haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, basın toplantısında konuya ilişkin soruları yanıtladı. Hatipzade, "İran, aralarındaki anlaşmazlıkları çözmek için diğer ülkelerin topraklarında herhangi bir askeri harekata ve güç kullanımına karşı çıkıyor" dedi. Böyle bir harekâtın, Suriye'nin "toprak bütünlüğünün ve ulusal egemenliğinin ihlali olacağını" savunan Hatipzade, bunun "daha karmaşık hale getireceğini ve gerilimi artıracağını" söyledi.

ERDOĞAN: BİR GECE ANSIZIN TEPELERİNE İNERİZ

NTV Genel Yayın Yönetmeni Nermin Yurteri'nin aktardığına göre Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Teknofest etkinliği sonrası dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan ise, Suriye'ye olası harekâtla ilgili  "Bir gece ansızın tepelerine ineriz" dedi. Habere göre, Erdoğan konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Tabii Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye karşı yapılabilecek en ufak bir saldırıyı bizim cevapsız bırakmamız mümkün değil. Suriye’nin kuzeyinde malum terör örgütlerinin odaklanma noktaları var. Bu odaklanma noktaları, Suriye’nin kuzeydoğusundan kuzeybatısına kadar bütün o bölgelerde mevcut. Başta ABD olmak üzere tüm koalisyon güçleri maalesef bu terör örgütlerine ciddi manada silah, araç, gereç, mühimmat yardımı yapıyorlar ve bunu hala devam ettiriyorlar. ABD buraya binlerce tır bu yardımları yaptı. Kime yapıyor? PKK, YPG, PYD terör örgütlerine. Hepsine bu yardımlar yapıldı, hala da devam ediyor. Hatta bunlara bölgede eğitim de veriyorlar. Şimdi, bu gerçekler ortada dururken biz hala bunları görmezlikten mi geleceğiz?

Nasıl ki Kuzey Irak’ta PKK’ya ve PKK’nın adeta yavrucuklarına karşı yaptığımız operasyonlar var, aynı durum Suriye için çok daha geçerli, çok daha önemli. Her zaman söylediğim gibi, bir gece ansızın onların da tepelerine ineriz, inmeye de mecburuz. Biz şehitlerimizin bedelini bunlara ödetmeyecek miyiz? İşte iki günde yaklaşık 30 civarında teröristin işini bitirdik. Kuzey Irak’takilerle beraber şu anda 100’ün üzerinde teröristi etkisiz hale getirdik. Bu süreç devam edecek, bırakamayız. Terörizmin ve teröristlerin kökünü kazıyacağız."

Öne Çıkanlar