Türkiye’nin Suriye’ye operasyon planları İsrail ile İran’ı buluşturdu

Türkiye’nin Suriye’ye operasyon planları İsrail ile İran’ı buluşturdu
İsrail, Türkiye’nin Suriye'ye yeni bir operasyon düzenlemesi durumunda İran’ın güçleneceği görüşünde. İran ise Suriye'ye yapılacak saldırının tüm bölgenin aleyhinde olacağını düşünüyor.

Axios haber sitesi muhabiri Barak David’in haberine göre, İsrailli yetkililer yeni bir Kuzey Suriye operasyonu düzenlemesini engellemesi için ABD’den Türkiye üzerinde baskı kurması talebinde bulundu. İsrail, Türkiye’nin YPG’ye karşı yeni bir operasyon düzenlemesi durumunda uzun vadede bölgede İran’ın güçleneceğini düşünüyor.

İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney ise iki gün önceTürkiye’nin olası Suriye operasyonu hakkında, ''Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması çok önemlidir ve Suriye'nin kuzeyine yapılacak her türlü askeri saldırı, Türkiye, Suriye ve tüm bölgenin aleyhine olacakken, teröristlerin ise lehine olacaktır'' açıklamasında bulunmuştu.

Habere göre, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Eyal Hulata, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a Türkiye’nin olası bir Suriye operasyonunu İsrail’in istemediğini, böyle bir operasyon sonucunda İsrail’in yakın müttefiki Suriye Kürtlerinin zarar göreceğini ve uzun vadede İran’ın bölgede güç kazanacağını iletti. İsrailli yetkililer bu operasyon hakkındaki endişelerini ve engellenmesi için ABD’nin Türkiye üzerinde baskı kurması taleplerini Amerikalı mevkidaşlarına iletti.

Barak David’e konuşan anonim bir üst düzey Amerikalı yetkili ise Türkiye’nin yeni bir operasyon düzenleme olasılığını "Çok kötü insancıl sonuçlar ortaya çıkacak ve IŞİD ile mücadelemiz zarar görecek" sözleriyle eleştirdi.

İsrail ve ABD bölgede İran’ı zayıflatmak için ortak bir strateji takip ediyor. Fakat bu stratejinin Türkiye’nin muhtemel bir Suriye operasyonuna karşı bu iki ülkenin İran’la aynı cephede yer almasını engellemediği anlaşılıyor.

Öne Çıkanlar