'Türkiye'nin en kırılgan yanı yabancı sermaye'

'Türkiye'nin en kırılgan yanı yabancı sermaye'
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zutt, "Türkiye’nin en büyük kırılganlığı cari açığını finanse etmek için yabancı sermaye akışlarına bağımlı olması" dedi.

EKONOMİ - Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johanssen Zutt, Türkiye ekonomisinde son duruma dair değerlendirmelerini paylaştı. Zutt'un açıklamalarına göre Dünya Bankası, Türkiye için en büyük kırılganlığı yabancı sermaye akışlarına bağımlılık olarak görüyor. Zutt, Türkiye'de tasarrufların yapılan yatırımlara kıyasla çok düşük kaldığını belirterek, "Türkiye’nin en büyük kırılganlığı, cari açığını finanse etmek için yabancı sermaye akışlarına bağımlı olması" dedi.

170 MİLYAR DOLAR BORÇ ERTELENDİ

Türkiye'deki birçok şirketin avro ve dolar gibi yabancı para birimlerinde borç aldığını, şu anda yıllık 170 milyar dolar civarında borcun ertelendiğini belirten Zutt, şirketlerin iyi durumdaki bilançoları ve bankalarla kurdukları güçlü ilişkilerin borçların ertelenmesini kolaylaştırdığını ifade etti.

Zutt, Türk Lirası'nda sert düşüşe yol açabilecek bir güven kaybı yaşanması durumda borçlu şirketlerin finansman bulmakta zorlanabileceğine işaret ederek, şu anda böyle bir riskin söz konusu olmamasına karşın yakından izlenmesinin faydalı olacağını söyledi.

TAHMİN YÜZDE 5'E ÇIKACAK

Bununla birlikte Dünya Bankası'nın Türkiye büyüme tahminlerini de revize etmesi bekleniyor.

Zutt, yeni büyüme tahminlerinin, IMF'nin geçen hafta açıkladığı rakamlara yakın olmasını beklediğini ifade ederek, "Türkiye'nin bu yılki büyüme tahminini yüksek ihtimalle IMF'nin beklentisine benzer şekilde yüzde 5 veya 5,1'e revize edeceğiz. Çünkü ikinci çeyrekte izlediğimiz güçlü performansın üçüncü çeyrekte devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Dünya Bankası'nın, Türk ekonomisinin gelecek yıl yüzde 3,5 civarında büyümesini beklediğini aktaran Zutt, "Biz ekonominin şu ankinden biraz daha düşük bir oranda büyümeyi sürdürebileceğini öngörüyoruz. Bu nedenle büyümenin yüzde 3,5-4 trendine dönmesini bekliyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar