'Türkiye destekli cihatçılar suyu silah olarak kullanıyor'

'Türkiye destekli cihatçılar suyu silah olarak kullanıyor'
'Kuzey Suriye'deki Türk destekli gruplar, Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu bölgelere giden nehir üzerinde barajlar inşa ederek suyu silah haline getirdiler.'

Suriye Gözlemevi’nin yayınladığı bir rapora göre, kuzey Suriye'deki Türk destekli gruplar, Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu bölgelere giden nehir üzerinde barajlar inşa ederek suyu silah haline getirdiler. Kuraklı çeken bölgede su bölge halkları için yaşamsal önem taşıyor.

Hollandalı barış inşası örgütü PAX tarafından yürütülen yeni araştırma, Suriye Ulusal Ordusu'nun (SMO) hayati önem taşıyan Habur nehrini kesen üç baraj inşa ettiğini gösteriyor.

SMO, Suriye'nin kuzeyinde, Kürt çoğunluklu Suriye Demokratik Güçleri tarafından yönetilen yarı özerk kuzeydoğu bölgesine bitişik bir bölgede bulunan ve Türkiye tarafından silahlandırılan ve finanse edilen bir askeri grup.

SDG'nin bel kemiğini oluşturan milisler, kuzey Suriye'deki askeri varlığı en azından kısmen Kürt ayrılıkçılığının yeniden canlanmasını önlemeyi amaçlayan Türk hükümeti tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

Saha çalışması ve uydu görüntü analizini içeren PAX araştırması, SNA'nın bölgenin en kurak yaz mevsiminde hayati bir nehri bloke etmesinin "suyu savaş silahı olarak kullanmanın açık bir örneği" olduğunu buldu. Barajların inşasının şiddetli bir kuraklığın etkilerini artırdığını söyledi:

"Aşırı sıcaklığın etkisi, çok sınırlı yağışlarla büyütüldü, bu da tarım topluluklarının en çok ihtiyaç duydukları zamanda her zamankinden daha az suya sahip oldukları anlamına geliyordu." 

PAX tarafından yayınlanan görüntüler, ilki bu yıl 22 Mayıs'ta tamamlanan üç barajı gösteriyor.

Habur, Fırat'ın 320 kilometre uzunluğundaki (200 mil) bir kolu olup, kaynağı Türkiye'de, ancak kuzeydoğu Suriye'nin çoğundan ve Kürt bölgesindeki ana şehirlerden biri olan Haseke'den geçer.

Araştırma, barajların inşası nedeniyle binlerce hanenin suya erişimden mahrum bırakıldığını tahmin ederek, bunun uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlali anlamına geldiğini kaydetti.

"Bu, SMO tarafından sivil nüfusu aç bırakmak ve/veya bir savaş yöntemi olarak zorla yerinden edilmelerini sağlamak amacıyla kullanılan hesaplanmış bir önlem olabilir."

PAX, uluslararası toplumu Türkiye'yi tüm sivillerin Habur'un suyuna erişimini sağlamaya çağırmaya çağırdı.

Öne Çıkanlar