Türkiye'den Rusya'nın Rojava heyeti ile görüşmesine tepki

Türkiye'den Rusya'nın Rojava heyeti ile görüşmesine tepki
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'nun Moskova'da 22 Kasım 2021'de Rojava heyetini ağırlamasına Dışileri Bakanlığı tepki gösterdi

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise heyetin Rusya Federasyonu'na davet edilmesinin ve Rus resmi makamları tarafından üst düzeyde kabul edilmesinin kaygıyla karşılandığı kaydedildi.

Moskova'da üst düzeyde ağırlanan heyette Demokratik Suriye Meclisi üyeleri İlham Ehmed, Sanharib Barsoum, Sihanok Dibo ve Hikmet Habib yer aldı. İlham Ehmed başkanlığındaki heyet, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'nun yanısıra Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’la da görüştü.

RUSYA AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedilmişti:

"Görüşme sırasında, Suriye'deki durum ele alındı, ülkenin kuzeydoğusundaki duruma odaklanıldı. Suriye'de, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı temelinde siyasi çözümün ilerletilmesi, ülkenin ekonomik ve sosyal alanlarının yeniden inşası, sığınmacı ve yerlerinden edilmiş kişilerin evlerine geri dönmesi, ihtiyaç sahiplerine insani yardımın sağlanması görevlerine özel olarak vurgu yapıldı. Rusya tarafı, Suriye'nin bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün en kısa zamanda ve tam anlamıyla yeniden tesis edilmesi ve ülkedeki tüm etnik ve mezhepsel gruplara haklarının teslim edilmesi amacıyla Suriyeli taraflar arasında çeşitli formatlarda anlaşmaya varılmasına olan geniş kapsamlı desteğini sürdürmeye hazır olduğunu ifade etti."

Öne Çıkanlar