Dışişleri Bakanlığı'ndan AB'ye nota

Dışişleri Bakanlığı'ndan AB'ye nota
BM'nin silah ambargosunu denetlemek için Libya açıklarında görev yapan Alman askerleri, bir Türk yük gemisinde 'silah taşıdığı' şüphesiyle arama yapmıştı.

Ankara'daki AB ve İtalya büyükelçileri ile Almanya Maslahatgüzarı, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal tarafından Bakanlığa çağırıldı.

Dışişleri Bakanlığı, AB ve İtalya büyükelçileri ile Almanya Maslahatgüzarı'nın bakanlığa çağrılmasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Roseline-A adlı ticari gemimize İrini Operasyonu çerçevesinde ülkemizin açık izni olmadan çıkılması ve denetlenmesi olayı protesto edilmiş ve ilgili ülkelere Nota verilmiştir. Notamızda olayın uluslararası hukuka aykırı olduğu ve tazminat haklarımızın da muhafaza edildiği kayıt altına alınmıştır" ifadesine yer verildi. 

NE OLMUŞTU?

AB misyonu kapsamında BM'nin silah ambargosunu denetlemek için Libya açıklarında görev yapan Alman askerleri, bir Türk yük gemisinde 'silah taşıdığı' şüphesiyle arama yapmak istedi. Almanya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Rosaline A isimli geminin Libya'ya silah taşıdığı şüphesiyle durdurulduğu belirtildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise söz konusu eylemin protesto edildiği belirterek şöyle denildi:

"Silah ambargosunu ihlal etmediği görülen gemimizin ağır hava şartları altında saatlerce güzergâhından alıkonulmasını, ayrıca denetleme sırasında personele adeta suçlu muamelesi yapılmış olmasını esefle karşılıyoruz. Yetkisiz ve güç kullanılarak yapılan bu eylemi protesto ediyoruz. Bundan doğabilecek zarar ve kayıplara karşı ilgili gerçek ve tüzel kişilerin her türlü tazminat hakkı tabiatıyla saklı olacaktır."

    

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar