'Türkiye'de 4.5'lik deprem öldürür, ABD'de 7.8'lik, sorun yoksulluk'

'Türkiye'de 4.5'lik deprem öldürür, ABD'de 7.8'lik, sorun yoksulluk'
Prof. Dr. Ercan, sosyal medya hesabından depremin yıkıcılığının yoksulluk olduğuna dair açıklama paylaştı.

Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Bir ülkede depremlerin yıkıcılığı sadece depremin büyüklüğüne değil, o ülkenin gelişmişlik seviyesine de bağlıdır, ana neden ekonomi" dedi. Ercan, "Doğu Anadolu’da gelir düzeyi yaklaşık kişi başına 2500 dolardır yılda ve depremin öldürücülüğü 4.5’ten sonra başlar. ABD’de bu 65 bin dolardır, depremin öldürücülüğü 7.8’dir" diye konuştu.

Prof. Dr. Ercan, sosyal medya hesabından depremin yıkıcılığının yoksulluk olduğuna dair açıklama paylaştı. Ercan'ın açıklaması şöyle:

"Bir ülkede depremlerin yıkıcılığı sadece depremin büyüklüğüne değil, o ülkenin gelişmişlik seviyesine de bağlıdır. Aynı ülkede bile değişiktir bu oran, Doğu Anadolu’da gelir düzeyi yaklaşık kişi başına yılda 2500 dolardır ve depremin öldürücülüğü 4.5’ten sonra başlar. Orta Anadolu’da yıllık gelir 5500-6000 dolardır depremin öldürücülüğü 5.5’ten başlar. Batı Anadolu’daki gelir düzeyi yaklaşık 20 bin dolardır, depremin öldürücülük düzeyi 6.4’ten sonra başlar. Ege Denizi'ni geçersiniz, Yunanistan’da gelir düzeyi yaklaşık 26 bin dolara çıkar ve depremin öldürücülüğü 6.5’ten sonra başlar. ABD’de 65 bin dolardır depremin 7.8’dir. Yoksulluk ne kadar çoksa, deprem ölümleri o kadar yakındır. Çünkü yoksulların ne binayı güçlendirme ne de sağlam bir yerde kiraya çıkma gibi bir seçebekleri yoktur. Ana neden Ekonomi, Ekonomi, Ekonomi!"

İZMİR DEPREMİNİ 1 HAFTA ÖNCEDEN BİLDİRMİŞTİ

Ercan, İzmir depreminden 1 hafta önce "Bu deprem kuzey Ege'de 6,3 ile 7 arasında bir deprem yaratmak üzere hazırlandığını gösteriyor.  Çanakkale, İzmir, Balıkesir, Edirne kıyı kesimi depremden etkilenir" uyarısını yapmıştı. (ANKA)

Öne Çıkanlar