Türkiye'de 10 kişiden 7'si dişlerini fırçalamıyor

Türkiye'de 10 kişiden 7'si dişlerini fırçalamıyor
Kişi başına düşen diş macunu miktarı sadece 100 gram. Türkiye nüfusunun yüzde 74’ü ise dişlerini fırçalamıyor.

Türkiye, ağız-diş sağlığı konusunda hünüz gelişmiş ülkelerin standartlarını yakalayamadı. 20-26 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle açıklama yapan Diş Hekimi Aslı Tapan, hiç de iç açıcı olmayan Türkiye'deki ağız ve diş sağlığı istatistiklerini verdi.

Tapan, Türkiye'de her 2 evden 1'inde diş fırçası olmadığını söylerken, her 10 kişiden 9'unun ağız problemi yaşadığını, 65 yaş üstü insanların yüzde 50'sinin dişlerinin tümünün eksik olduğunu, insanların yılda bir kere bile diş fırçası değiştiremediğini belirtti.

65 YAŞ ÜSTÜNÜN YARISI DİŞSİZ

Ağız, diş ve diş eti hastalıklarının hem Türkiye’de hem dünyada en önemli sağlık sorunlarının başında geldiğini ifade eden Diş Hekimi Aslı Tapan, "Ağız vücuda açılan bir kapı gibidir, bu nedenle ağız sağlığı sadece düzgün konuşmak, sağlıklı beslenmek, estetik bir gülüşe ve ferah bir nefese sahip olmak için değil aynı zamanda bütün vücut sağlığının korunması için çok önemlidir. Ağız ve diş sağlığı konusunda gelinen nokta Türkiye’de çok iç açıcı değildir. Gelişmiş ülkelerde yılda ortalama iki defa diş hekimine gidilirken Türkiye’de neredeyse nüfusun yarısına yakını bir yıl içinde hiç diş hekimine gitmemektedir" diye konuştu.

4 KİŞİYE YILDA 1 ADET DİŞ FIRÇASI

Kişi başına düşen diş macunu miktarı hakkında bilgi veren Diş Hekimi Aslı Tapan şöyle devam etti:

"Araştırmalara göre, İtalya’da 270, İspanya’da 155, Türkiye’de ise sadece 100 gram diş macunu kullanılıyor. Türkiye’de düzenli diş fırçalayanların oranı yüzde 26. Bu sonuca göre Türkiye nüfusunun yüzde 74’ü dişlerini fırçalamıyor. Türkiye’de diş macunu kullanım oranı yüzde 50 iken nüfusun yüzde 10’u diş hekimine gitmiyor. Türkiye’de 4 kişiye yılda 1 adet diş fırçası düşerken; Avrupa ve Amerika’da 4 kişiye yılda 2,5 diş fırçası düşüyor. Türkiye’de 3 kişiden 1’i günde bir kez bile dişlerini fırçalamıyor. TÜİK verilerine göre ağız ve diş hastalıkları 0-6 yaş grubu çocuklarda ilk beş hastalık arasında; 7-14 yaş grubundaki çocuklarda ise bu sorun ilk sırada yer alıyor."Türkiye’nin ağız ve diş sağlığı açısından Avrupa ve Amerika ile kıyaslandığında daha çok eğitim ve bilinçlendirilmeye ihtiyacı olduğunu söyleyen Diş Hekimi Tapan, "Ağız ve diş sağlığı her zaman genel sağlığın bir parçasıdır. Ağız sağlığının bozulması sindirim sisteminde, kalp, beyin, böbrekler ve eklemlerde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Diğer yandan ağız içindeki bazı belirtiler de sistemik bazı hastalıkları işaret edebilir. Bu nedenle yılda 2 kez düzenli diş hekimi kontrolü alışkanlık haline getirilmelidir" şeklinde konuştu. 

Öne Çıkanlar