Türkdoğan’a Soylu’ya hakaret davasından beraat

Türkdoğan’a Soylu’ya hakaret davasından beraat
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun şikayeti üzerine ‘kamu görevlisine hakaret’ suçlamasıyla yargılanan İHD Genel Başkanı Türkdoğan beraat etti.

Seda TAŞKIN 


+GERÇEK - İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Avukat Öztürk Türkdoğan’ın Süleyman Soylu’nun müşteki olarak yer aldığı ve "kamu görevlisine hakaret" suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması Ankara 60. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme heyeti Türkdoğan açıklamasın suç unsuru taşımadığını belirterek, beraatine karar verdi. 

 

İddianamede, İHD’nin 29 Haziran 2018 tarihli "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İlgili Zorunlu Açıklama" başlıklı açıklaması delil olarak gösterildi. Türkdoğan’ın Soylu’nun "onur, şeref saygınlığına sövmek suretiyle saldırıda bulunduğu" iddia edildi. İlk duruşması Ankara 60. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın son duruşmasına Türkdoğan avukatları ile katıldı. Duruşmayı sendika temsilcileri ve yabancı ülke delegasyonları da takip etti. 

TÜRKDOĞAN: HAKARET DEĞİL ELEŞTİRİ

Duruşma, kimlik tespitinin ardından başladı. Mahkeme heyeti ilk sözü Türkdoğan’a verdi. 

Esasa ilişkin savunma yapan Türkdoğan,savcı mütaalasına katılmadığını söyledi. Söz konusu yazının 2018 yılından beri İHD’nin internet sitesinde bulunduğunu hatırlatan Türkdoğan, "Yaptığımız hangi cümlenin hakaret içerikli olduğunun açıklanmasını isterdim. Eleştiri mahiyetiyle bir açıklama ve hala internet sitemizde bulunmaktadır. Hakaret değil, hepimizin güvenliğinden sorumlu bakana yönelik yaptığım eleştiridir. Eleştirilerimin suç olduğunu düşünmüyorum. Yazılı savunmamı tekrar ediyorum" dedi. 

Daha sonra söz alan Avukat Kerem Altıparmak ise, iddialara ilişkin yazılı savunma verdiklerini belirtti. "Hakaret olduğu iddia edilen eylemler belirtilmemiştir. Bunlar belirtilmediği için savunma hakkı bakınmandan da hakkımız kısıtlanmıştır" dedi ve verdikleri dilekçede doğrultusunda beraat talebinde bulundu.   

Ardından konuşan Avukat Emrah Şeyhanlıoğlu da, "İnsan Hakları Derneğinin sitesinde yer almış bir basın açıklamasıdır. Hakaret unsuru içermemektedir." dedi. Davanın insan hakları savunucularına yönelik, eylemleri sebebiyle açıldığını belirtti. "Söz konusu paylaşımda hakaret içeren ifadeler kullanılmadığı, paylaşımın ağır eleştiri dahi sayılmadığı bir tür fikir açıklamasıdır. AİHM kararları da bu doğrultudadır." diyen Şeyhanlıoğlu, müvekkilinin beraatini talep etti.  

Avukatların savunmasının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Türkdoğan’ın yapmış olduğu açıklamanın suç unsuru taşımadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi.

Öne Çıkanlar