Türk Metal Bursa’da zam teklifini protesto etti: Hodri meydan

Türk Metal Bursa’da zam teklifini protesto etti: Hodri meydan
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) yüzde 12’lik zam teklifine karşı günlerdir fabrikalarda eylem ve açıklama yaptı.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) yüzde 12’lik zam teklifine karşı günlerdir fabrikalarda eylem ve açıklama yapan Türk Metal Sendikası, bugün de Bursa’da bir miting düzenleyerek zam teklifini protesto etti. Çok sayıda metal işçisinin katıldığı mitingde konuşan Türk Metal Emek Şube Başkanı Nizamettin Bilik, "Şimdi herkes bilsin ki biz masaya oturup müzakere etmesini de alana çıkıp kora kor mücadele etmesini de iyi biliriz. Kimse bizi denemeye kalkmasın" dedi.

Toplam 130 bin metal işçisini ilgilendiren toplu sözleşme pazarlığında MESS’in yüzde 12 zam teklifine karşı metal işçilerinin direnişi devam ediyor. Günlerdir Bursa’daki fabrikaların vardiya çıkışlarında yürüyüş ve açıklama yapan Türk Metal Sendikası, bugün de Kent Meydanı’nda bir miting düzenleyerek, Türkiye’de yaşanan bütün krizlere rağmen üretmeye devam eden işçilerin alın terinin karşılığını alması gerektiğini vurguladı.

'TÜRK METAL, İŞÇİNİN ONURUNU ÇİĞNETMEYECEK'

Çok sayıda metal işçisinin katıldığı mitingde konuşan Türk Metal Sendikası Emek Şube Başkanı Nizamettin Bilik, "Bugün burada, Türkiye’nin yükünü çeken, kriz demeden, salgın demeden üreten, çalışan, alın teri döken metal işçileri var. Bugün burada, emekçiler, hakkını arayan, namuslu, cefakâr, vefakâr Türk Metal’liler var. Onlar; en zor, en imkânsız zamanlarda bile işlerine, işyerlerine sahip çıktılar. Onlar, herkesin salgından korkup evine kapandığı günlerde ölüme meydan okuyarak çalıştılar. Şimdi burada, haklı taleplerini bir kez daha haykırmak için buluştular" dedi.

Metal işçilerinin salgın sürecinde kimsenin sokağa çıkamadığı günlerde, en ağır işlerde ölümüne çalışanlar olduğunu hatırlatan Bilik, MESS sürecinden de bahsetti. Görüşmelerin başladığı 12 Ekim’de masaya koydukları taslakta yüzde 29,57 zam talep etmelerine rağmen, MESS’in yüzde 12’lik teklifte bulunmasını eleştiren Bilik, masaya koydukları taslağın onurları olduğunu ve onurlarını kimseye çiğnetmeyeceklerini söyledi.

TÜRK METAL İŞÇİSİNDEN MESS’E 'HODRİ MEYDAN'

MESS’le yalnızca zam oranı konusunda değil, çalışma hayatına ilişkin konularda da anlaşmazlık yaşandığını ifade eden Bilik, esnek çalışma, deneme süresi, kıstalyevm gibi artık geride kaldığını düşündükleri birçok uygulamanın, teklif adı altında yeniden masaya getirildiğini söyledi. Sürecin bu şekilde ilerlemesi nedeniyle masadan kalktıklarını dile getiren Bilik, "Şimdi herkes bilsin ki biz masaya oturup müzakere etmesini de alana çıkıp kora kor mücadele etmesini de iyi biliriz. Kimse bizi test etmeye kalkmasın. Kimse bizi denemeye kalkmasın. Kim gelirse gelsin, alayına hodri meydan" dedi.

İkinci aşamada arabuluculuk sürecinde de beklediklerini alamadıklarını ve ilerleyen sürecin de olumsuz geçeceğinin göründüğünü söyleyen Bilik, yasal sürecin bitmesini beklerken vakit kaybetmediklerini ve hem MESS Genel Merkezi hem de temsilcilikler önünde protesto düzenlediklerini, hafta başından beri de mesaileri kaldırdıklarını ifade etti.

'BU MÜJDELERİN ARKASINDA, GENEL BAŞKANIMIZIN KARARLI DURUŞU VARDIR'

Geçtiğimiz günlerde açıklanan asgari ücret zammına değinen Bilik, şunları söyledi:

"Bugün asgari ücretliler yüksek zam alıyorsa, bütün çalışanlar brüt asgari ücret tutarı kadar vergiden muaf oluyorsa, vergi matrahı yükseltiliyorsa, bu sayede her ay cebimize fazladan para girecekse ve biz, ‘vergi’ diyerek cebimize göz dikenlere ‘dur’ diyebiliyorsak, bunun arkasında Türk-İş vardır, Türk Metal vardır. Bunun arkasında Türk Metal’in Genel Başkanı Pevrul Kavlak vardır. Bunu herkes böyle bilsin. Sadece asgari ücretlilerin değil, bütün çalışanların, milyonlarca emekçinin, yüzbinlerce Türk Metallinin yüzünü güldüren bu müjdelerin arkasında, Genel Başkanımızın kararlı duruşu vardır. Verdiği sözün arkasında duran, bunun için sonuna kadar mücadele eden Genel Başkanımız vardır. Selam olsun ona."

Yarın da Eskişehir’de taleplerini açıklayacaklarını söyleyen Bilik, 25 Aralık’ta Bursa’da gerçekleşecek olan Gemlik Genel Kurulu’nda Genel Başkan Pevrul Kavlak tarafından yol haritasının açıklanacağını söyledi. (ANKA/ Zehra Değirmenci - Sibel Kahraman)

Öne Çıkanlar