Tunus'ta anayasa değişikliği önerisi kabul edildi

Tunus'ta  anayasa değişikliği önerisi kabul edildi
Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in anayasa değişikliği önerisi için yapılan referandumdan 'evet' çıktı. Muhalefet, düşük katılımlı referandumun 'başarısızlık' olduğunu savundu.

Tunus'ta parlamentoyu feshetme kararı ve kararnamelerle ülkeyi yönetmesi nedeniyle eleştirilen Cumhurbaşkanı Kays Said'in yetkilerini artıran Anayasa değişikliği önerisi kabul edildi.

Tunus’ta 30 Haziran’da kamuoyuna duyurulan 142 maddelik anayasa taslağıyla ilgili referandum dün gerçekleşti. Tunus Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, referanduma katılımın yüzde 27,5 olduğu belirtildi. Sandık çıkış anketleri, referandumda yüzde 92-93 arasında "evet" oyu verildiğini duyurdu.

MUHALEFETTEN 'BAŞARISIZLIK' TEPKİSİ

Tunus muhalefetinden ise referanduma "başarısızlık" tepkisi geldi. Aralarında Ennahda Hareketi, Tunus’un Kalbi Partisi, Onur Koalisyonu, Emel Partisi'nin yer aldığı Ulusal Kurtuluş Cephesi isimli muhalif grup, "Cumhurbaşkanı Said’in projesi olan yeni anayasa referandumu başarısız oldu. Bu yüzden bir an önce istifa etmeli ve erken seçim düzenlenmesine izin vermeli" açıklaması yaptı.

Tunus Cumhurbaşkanı Said, geçen yıl 25 Temmuz'da parlamentonun çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını Cumhurbaşkanlığı'na bağlamıştı. Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de ise erken genel seçime gidilmesi kararı almıştı.

Öne Çıkanlar