'TÜİK’in enflasyon oranı emekçileri yoksullaştırıyor'

'TÜİK’in enflasyon oranı emekçileri yoksullaştırıyor'
KESK Adana ve Adıyaman Şubeler Platformu, hükümetin verdiği TİS teklifine tepki gösterdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Adana Şubeler Platformu, Atatürk Parkı’nda yaptığı eylem ile yaklaşık 3 buçuk milyon kamu emekçisi ve 2 milyon emekliyi ilgilendiren 2022-2023 Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) hükümetin verdiği teklife tepki gösterdi. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ile HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural da destek verdi.

'20 MİLYON HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATILDI'

 Açıklamayı okuyan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tonguç Özkan, enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, bu rakamların emekçi kesimini her geçen gün yoksullaştırdığını ifade etti. İktidarın "İşçiyi, memuru, asgari ücretliyi, emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz" söyleminin emekçilere bıkkınlık verdiğini dile getiren Özkan, aileleri ile birlikte 20 milyon yurttaşın hayal kırıklığına uğradığına dikkat çekti. Sokakta, çarşıda, pazarda karşılaşılan fiyatların TÜİK rakamlarının üzerinde olduğunu dile getiren Özkan, açlık ve yoksulluk sınırı 9 yılda yüzde 216 artarken en düşük maaşın yüzde 174’te kaldığını belirterek "2012’de başlanan Toplu Sözleşme sürecinden bugüne aradan geçen 9 yılda ortalama kamu emekçisi maaşı ile alınan dolar 450 dolar azalmıştır" dedi. 

Tekliflerini 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı olan 9 bin 332 TL  üzerine çıkarılmasını temel alarak 10 bin 400 TL olarak hazırladıklarını dile getiren Özkan, "Buna göre tüm kamu emekçilerinin maaşlarının yardım, ikramiye kalemlerinin dışında yüzde 43 buçuk artırılmasını talep ettik" ifadelerini kullandı.

'İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK ÜCRET'

Hükümetin teklifinin TÜİK enflasyon rakamlarının bile altında kaldığını belirten Özkan, "Son bir yıllık genel enflasyonun yüzde 19, emekçi kesimler için en önemli kalem olan gıda enflasyonun yüzde 25, yine önemli bir diğer kalem olan ulaştırma enflasyonun yüzde 24.62 olduğu koşullarda 5 buçuk milyon kamu emekçisine ve emeklisine 2022 yılı için altışar aylık dilimler halinde yüzde 5 + yüzde 6, 2023 yılı için ise yüzde 6 + yüzde 6 zam oranları teklif edilmiş olup, tüm konfederasyonların tekliflerinde yer alan geçtiğimiz dönemin kayıplarının telafisi ve refah payı talepleri tamamen görmezden gelinmiştir. Bunun için ayrım yapmaksızın hepinizi insanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenceli istihdam, güvenli gelecek, demokratik-adil bir çalışma yaşamı, halktan yana bir kamu hizmeti, grev hakkımızın önündeki engellerin kaldırıldığı gerçek bir toplu pazarlık sistemi için tüm konfederasyonları ve kamu emekçilerini birlikte ortak mücadele etmeye, omuz omuza vermeye çağırıyoruz" diye konuştu.

‘TALEPLERİNİN YANINDAYIZ’

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise, çarşıya ve pazara inildiğinde gerçek enflasyon ile TÜİK’in rakamları arasında uçurum olduğunu belirterek, "Kamu emekçilerinin talepleri ortaktır. Bizler bir kez daha ifade ediyoruz ki bu taleplerin yanındayız. İnsanca yaşamaya yetecek bir ücretin yanındayız" dedi.

ADIYAMAN

KESK Adıyaman Şubeler Platformu da, TİS görüşmelerine dair Demokrasi Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamada, "Artık yeter insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz" pankartı açıldı. Açıklamada konuşan Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) İl Temsilcisi Yusuf Demirci, "İktidarın bizleri yok sayan teklifine karşı tüm kamu emekçilerini birlikte mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

İktidarın sunmuş olduğu ücret artış teklifini yoksulluk teklifi olarak tanımlayan Demirci, "Gerçek enflasyon rakamları esas alınmalıdır. Öncelikle KESK olarak 5,5 milyon kamu emekçisinin ve emeklinin yıllardır biriken yüzlerce sorunu orta yerde dururken sadece bir kaç başlığı içeren üstelik vaat niteliğini aşmayan bir yaklaşımın ‘Toplu Sözleşme teklifi’ gibi sunulmasını kınıyoruz" diyerek kamu emekçilerinin birlikte ortak mücadele etmeye çağırdı.(MA)

Öne Çıkanlar