TTB, doktor cinayetinin ardından 7-8 Temmuz’da iş bırakma kararı aldı

TTB, doktor cinayetinin ardından 7-8 Temmuz’da iş bırakma kararı aldı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Konya’da silahlı saldırı sonucu katledilen doktor Ekrem Karakaya için 7-8 Temmuz'da iş bırakacak.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Konya Şehir Hastanesi'ndeki saldırıda Dr. Ekrem Karakaya'nın hayatını kaybetmesinin ardından 7- 8 Temmuz’da grev kararı aldı.

TTB Genel Merkezi’nde, "Dr. Ekrem Karakaya Görevi Başında Katledildi! Öfkeliyiz! Sorumlulardan Hesap Soracağız" başlığıyla yapılan açıklamada, "Dün bize, ‘Giderlerse gitsinler’ diyenlere sesleniyoruz. Bugün bir meslektaşımız sonsuzluğa gitti. Siz de sorumlusunuz. Doktor Ekrem Karakaya’nın katledildiği bugün yeniden ve daha güçlü bir şekilde söylüyoruz. Şiddet karşısında hekimlerin, sağlık çalışanlarının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmamıştır"  ifadelerine yer verildi.

Türk Tabipleri Birliği’nin iktidarı "şiddet sarmalının genişlemesi karşısında" defalarca uyardığı hatırlatılan açıklamada şu ifadeler kaydedildi:

‘YIKICI SONUÇLA YENİDEN KARŞILAŞTIK’

"Sağlıkta şiddetin münferit olmadığını bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu tekrar tekrar açıkladık. Sağlık kurumlarında meydana gelen silahlı saldırılarının artışı nedeniyle bu konuda önlemler alınmasını ve 6136 sayılı sayıda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifini önerdik. Ancak tüm uyarılarımı görmezden gelindi. Bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendi. Bugün bu yaklaşımın yıkıcı sonucuyla yeniden karşılaştık.

‘POLİTİKALAR BİZLERE ÖLÜM OLARAK GERİ DÖNMEKTEDİR’

Ülkede yaşanan şiddet iklimi bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış maalesef can güvenliğimizi de ciddi oranda tehdit eder hale gelmiştir. Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlerin ve sağlık çalışanlarının omuzlarına yıkılmakta bu durum bizlerin hedef olmasına neden olmakta, sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere şiddet, ölüm, çaresizlik, umutsuzluk olarak geri dönmektedir.

‘SİZ DE SORUMLUSUNUZ’

Dün bize, ‘Giderlerse gitsinler’ diyenlere sesleniyoruz. Bugün bir meslektaşımız sonsuzluğa gitti. Siz de sorumlusunuz. Doktor Ekrem Karakaya’nın katledildiği bugün yeniden ve daha güçlü bir şekilde söylüyoruz. Şiddet karşısında hekimlerin, sağlık çalışanlarının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmamıştır. Şiddet daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur. Bu sorun bütünlüklü politikalarla aşılabilecektir.

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI İKİ GÜN İŞ BIRAKACAK’

Biz bu konudaki sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları için gücümüzü her yerde her koşulda göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. 7-8 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde iş bırakıyoruz. Tüm üyelerimizle, tüm sağlık emek ve meslek örgütleriyle yarın sağlık kurumlarının ve sağlık müdürlüklerinin önünde olacağımızı tepkilerimizi haykıracağımızı ifade ediyoruz. Şiddet karşısındaki taleplerimize kulak tıkayanlardan söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlerden mücadelemizi yükselterek hesap soracağımızı bir kez daha ifade ediyoruz."

SES'TEN KATILIM ÇAĞRISI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi ise yarın (7 Temmuz Perşembe) saat 13.00'de Konya Şehir Hastanesi önünde düzenlenecek basın açıklamasına katılım çağrısı yaptı.

SES'in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ise şöyle:

"Öfkeliyiz!

Sağlıkta şiddete karşı tüm Türkiye’de ayaktayız!

Yarın hizmet üretmek yerine tüm sağlık kurumları önünde protesto eylemleri gerçekleştiriyoruz.

Yaşatmak için yaşamak istiyoruz."

MANSUR YAVAŞ: ‘ŞİDDET İKLİMİNDE AVUKATLARIMIZI, DOKTORLARIMIZI BİR BİR YİTİRİYORUZ’

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Konya’da kardiyolog uzman doktor Ekrem Karakaya, İstanbul’da avukat Servet Bakırtaş’ın öldürülmesine ilişkin "Şiddet ikliminde avukatlarımızı, doktorlarımızı bir bir yitiriyoruz. Meslektaşım Av. Servet Bakırtaş'ın uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini büyük bir üzüntüyle öğrendim" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Konya’da kardiyolog uzman doktoru Karakaya’nın uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi, Bakırköy'de avukat Bakırtaş'ın öldürülmesi üzerine sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Şiddet ikliminde avukatlarımızı, doktorlarımızı bir bir yitiriyoruz. Meslektaşım Av. Servet Bakırtaş'ın uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini büyük bir üzüntüyle öğrendim. Ülkemizin aydınlık yüzlerini nefret, cehalet ve şiddet üçgeninde kaybetmek istemiyoruz."

KILIÇDAROĞLU: ‘ERDOĞAN GÖR YARATTIĞIN İKLİMİ, UTAN UTAN! ‘GİDERLERSE GİTSİNLER’ DEMENİZİN BEDELİDİR BU YAŞANANLAR’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konya’da kardiyoloji doktoru Ekrem Karakaya’nın öldürülmesine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Erdoğan gör yarattığın iklimi, utan utan! Beceriksiz bakanını da al, derhal gidin. Şiddeti uygulayanlara sus pus olup, hakkını isteyen sağlık personeline ‘giderlerse gitsinler’ demenizin bedelidir bu yaşananlar. Onlar kalacak, siz gideceksiniz. Bu şiddet de ya bitecek ya bitecek" açıklamasını yaptı.

Kılıçdaroğlu, olaya ilişkin bir haberi alıntıladı ve şu açıklamayı yaptı:

"Erdoğan gör yarattığın iklimi, utan utan! Beceriksiz bakanını da al, derhal gidin. Şiddeti uygulayanlara sus pus olup, hakkını isteyen sağlık personeline ‘giderlerse gitsinler’ demenizin bedelidir bu yaşananlar. Onlar kalacak, siz gideceksiniz. Bu şiddet de ya bitecek ya bitecek"

EKREM İMAMOĞLU: BU ŞİDDETİ LANETLİYORUM

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Konya’da kardiyoloji doktoru Ekrem Karakaya’nın uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin, "Bu şiddeti lanetliyorum. Yurdun dört bir yanında gece gündüz cefakârca çalışıyorlar, bir de şiddete uğruyorlar" dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, saldırıyı sosyal medya hesabından lanetledi. İmamoğlu, "Bu şiddeti lanetliyorum. Yurdun dört bir yanında gece gündüz cefakârca çalışıyorlar, bir de şiddete uğruyorlar. Konya Şehir Hastanesi'nde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden doktor Ekrem Karakaya'ya Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sağlık camiasına başsağlığı diliyorum" dedi.

İYİ PARTİLİ CESUR: 'NE ZOR YETİŞİYOR BİR DOKTOR BİLİYOR MUSUNUZ!  BECEREMİYORSUNUZ! DAHA KAÇ CAN GİDECEK? İSTİFA EDİN'

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Konya’da kardiyoloji doktoru Ekrem Karakaya’nın bir hasta yakını tarafından öldürülmesine tepki gösterdi. Cesur, olaya ilişkin bir haberi alıntıladı ve şu açıklamayı yaptı:

"Kaç kez önünüze Sağlıkta şiddeti önleyelim kanun teklifleri, araştırma önergeleri bilmiyorum, bildiğim hepsini reddedip, konforlu hayatlarınıza pişkin pişkin devam ettiğiniz! Ne zor yetişiyor bir doktor biliyor musunuz! Beceremiyorsunuz! Daha kaç can gidecek? İstifa edin. Konya"

AKŞENER: ‘DEVLET GELENEĞİMİZ, BUGÜN BECERİKSİZ BİR ANLAYIŞA MAHKÛM DURUMDA’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ öğüdüyle inşa edilen devlet geleneğimiz, bugün; ne hastanedeki doktorumuzu, ne ofisindeki avukatımızı, ne de bir kadını koruyamayan beceriksiz bir anlayışa mahkûm durumda. Böyle devlet yönetilmez. Başımız sağ olsun" açıklamasını yaptı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Konya’da kardiyoloji doktoru Ekrem Karakaya’nın bir hasta yakını tarafından öldürülmesine ve İstanbul'un Bakırköy ilçesinde avukat Servet Bakırtaş'ın bürosunda öldürülmesine tepki gösterdi. Akşener, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’ öğüdüyle inşa edilen devlet geleneğimiz, bugün; ne hastanedeki doktorumuzu, ne ofisindeki avukatımızı, ne de bir kadını koruyamayan beceriksiz bir anlayışa mahkûm durumda. Böyle devlet yönetilmez. Başımız sağ olsun…"

BABACAN: ‘TÜRKİYE’Yİ ÖFKEDEN VE ŞİDDETTEN ARINDIRMAK HAYAT MEMAT MESELESİDİR’

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Konya’da doktor Ekrem Karakaya’nın İstanbul’da ise avukat Servet Bakırtaş’ın öldürülmesine tepti gösterdi. Babacan, "İktidara sesleniyorum; şiddeti durdurun… Türkiye’yi öfkeden ve şiddetten arındırmak hayat memat meselesidir" açıklamasını yaptı.

Babacan, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Artık ne diyeceğimi bilemiyorum, çok çok üzgünüm. Konya Şehir Hastanesi'nde doktor Ekrem Karakaya görevi başında katledildi. Canımızı emanet ettiğimiz doktorlarımızın can güvenliği yok. İktidara sesleniyorum; şiddeti durdurun.

Hekim Ekrem Karakaya’nın acısını yaşarken bir acı haber de İstanbul’dan geldi. Bürosunda öldürülen avukat Servet Bakırtaş’a ve müvekkili Öznur Tufan’a Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Türkiye’yi öfkeden ve şiddetten arındırmak hayat memat meselesidir."

DAVUTOĞLU: ŞİDDETE KARŞI ÖNLEM VE SORUMLULUK ALMAYAN HER MAKAM BU KATLİAMDAN SORUMLUDUR

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Sağlıkta şiddetten, sağlıkta vahşete! Hastane personelinin can güvenliğini sağlayamayan, şiddete karşı önlem ve sorumluluk almayan her makam bu katliamdan sorumludur" açıklamasını yaptı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Konya’da kardiyoloji doktoru Ekrem Karakaya’nın bir hasta yakını tarafından öldürülmesine tepki gösterdi. Davutoğlu, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Sağlıkta şiddetten, sağlıkta vahşete! Hastane personelinin can güvenliğini sağlayamayan, şiddete karşı önlem ve sorumluluk almayan her makam bu katliamdan sorumludur. Ekrem Karakaya"

KARAMOLLAOĞLU: ‘ŞİDDETİ ORTAYA ÇIKARAN FAKTÖRLER ÇÖZÜLMEDEN ŞİDDET SORUNUNA ÇÖZÜM BULMAK DA MÜMKÜN DEĞİLDİR’

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Konya’da kardiyoloji doktoru Ekrem Karakaya’nın bir hasta yakını tarafından öldürülmesine ve İstanbul'un Bakırköy ilçesinde avukat Servet Bakırtaş'ın bürosunda öldürülmesine ilişkin mesaj yayınladı. Karamollaoğlu’nun sosyal medya hesabından yayınladığı mesaj şöyle:

‘CAYDIRICI CEZALAR YALNIZCA ŞİDDETİ ENGELLEYEBİLİR’

"Son zamanlarda ne yazık ki şiddet haberlerine daha fazla şahit oluyoruz. Son olarak Konya’da bir doktor ve poliklinik sekreteri ile İstanbul'da bir avukat silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum.

Şiddet, pek çok yönden mücadele edilmesi gereken toplumsal bir sorundur. Özellikle son zamanlarda sağlık çalışanlarına yönelen şiddet sağlık sistemimiz için de bir tehdit haline gelmiştir. Fakat can güvenliği riskiyle mesleklerini icra etmeye gayret eden sağlık çalışanlarının sesi tüm bu olanlara rağmen duyulmuyor. Sağlık çalışanları sağlık sistemimizin temel direğidir. Bu direk artık sallanıyor! Hükümet, olan biteni görmezden gelip ‘giderlerse gitsinler’ diyerek sağlıkçılara rest çekeceğine sorunları çözmek için biran evvel somut adımlar atmalıdır.

Bilinmelidir ki şiddet sosyal ve ekonomik temelleri olan bir sorundur ve yalnızca kanunlarla bitirilebilecek bir şey değildir. Caydırıcı cezalar yalnızca şiddeti engelleyebilir. Şiddeti bitirmek istiyorsak şiddeti ortaya çıkaran faktörlere çözüm bulmalıyız. Şiddeti ortaya çıkaran faktörler çözülmeden şiddet sorununa çözüm bulmak da mümkün değildir."

HDP: BU CİNAYETLERİN SORUMLUSU ŞİDDET İKLİMİ YARATAN İKTİDARDIR

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, yaptıkları açıklama ile Doktor Ekrem Karakaya ve avukat Servet Bakırtaş'ın katledilmesini kınayarak, "Bu cinayetlerin sorumlusu şiddet iklimi yaratan iktidardır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Konya Şehir Hastanesi’nde Doktor Ekrem Karakaya’nın katledilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Karakaya’nın yanı sıra aynı gün İstanbul Bakırköy’de Avukat Servet Bakırtaş ve müvekkili Öznur Tufan’ın da katledildiğinin belirtildiği açıklamada, "Hayatını kaybeden Doktor Karakaya ile Avukat Servet Bakırtaş’a rahmet, ailelerine, sağlık ve hukuk camiasına başsağlığı diliyoruz. Bu iki cinayeti ve özellikle sağlık emekçilerine yönelen sistematik saldırıları şiddetle kınıyoruz" denildi.

 ‘İKTİDAR BU SALDIRILARDAN DOĞRUDAN SORUMLU’

"Bu saldırılar öylesine münferit ve adli vakalar olarak nitelendirilemez" denilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Her iki saldırı ve cinayet de iktidarın yarattığı toplumsal cinnet halinin ve şiddet ikliminin sonucudur. Pandemi süreci boyunca büyük fedakarlıklar yapan ve daha iyi çalışma koşulları ile insanca yaşam isteyen doktorlara "giderlerse gitsinler" diye kapıyı gösteren, barolara müdahale ederek avukatları mesleklerini yapamaz hale getiren iktidar bu saldırıların doğrudan sorumlusudur. Saldırganlar iktidarın bu ötekileştirici, şiddet içeren tutumundan cesaret almaktadır. Her iki olay da Türkiye’nin sürüklendiği uçurumun ve felaketler silsilesinin göstergesidir. Yaşanan bu felaketleri daha fazla izlemeye ve buna seyirci kalmaya hiç kimsenin hakkı da lüksü de yoktur. Ayrımcı, ötekileştirici, doğrudan şiddet üreten bugünkü siyasal iklim değişmedikçe maalesef bu tür acı olayların önüne geçmek de mümkün olmayacaktır. Bu vesileyle acilen bütün toplumsal kesimleri hızla ve etkili tutum almaya, güçlerini birleştirerek mevcut gidişata müdahale etmeye çağırıyoruz. HDP olarak sağlık meslek emekçilerinin ve avukatların yanında olmaya ve iktidarın yarattığı bu şiddet ikliminin sona erdirmek için mücadelemize devam edeceğiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar