'Bu dönemde böyle bir direniş tüm işçilere örnek olmalı'

'Bu dönemde böyle bir direniş tüm işçilere örnek olmalı'
Salgını fırsata çevirenlerin, işçileri yoksulluğa ve açlığa sürüklediğini belirten Prof. Dr. Fincancı, Sinbo direnişinin böyle bir dönemde tüm işçilere örnek olması gerektiğini vurguladı.

ARTI GERÇEK-Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, sendikal faaliyetleri nedeniyle Sinbo firması tarafından Coronavirüs salgını gerekçe gösterilerek "ücretsiz izin" adı altında işten çıkarılan işçileri ziyaret etti.

Sinbo patronu, Covid-19 salgınını gerekçe göstererek şirketin Haramidere’deki fabrikasında çalışan ve Tüm Otomobil ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi 6 işçiyi 11 Eylül 2020’de "ücretsiz izin" adı altında iki aylığına işten çıkarmış, iki ayın dolmasının ardından bu süreyi iki ay daha uzatmıştı. İşçiler ise uzatma kararı üzerine 18 Kasım’da fabrika önüne çadır kurarak direnişe başlamıştı.

İŞÇİLERİN KURDUĞU DİRENİŞ OKULUNDA ‘PANDEMİ VE İŞÇİ SINIFI’ DERSİNİ TTB BAŞKANI VERDİ

Direnişin 29. gününde, Sinbo işçilerinin alanda yaptığı "Direniş Okulu" çalışmasının ‘Pandemi ve İşçi Sınıfı -2’ başlıklı dersine TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı katıldı.
PROF. DR. FİNCANCI: KÜRESEL SALGINI FIRSATA ÇEVİREREK İŞÇİLERİ AÇLIĞA İTTİLER

Neoliberal saldırılar kapsamında hem sağlık alanında kamucu politikaların yerini özelleştirmeci politikaların aldığını hem de halkın örgütsüzleştirildiğini belirten TTB Başkanı Fincancı, küresel salgında örgütlü olmanın öneminin anlaşıldığını, kapitalistlerin küresel salgını bir fırsata çevirerek işçileri açlığa, yoksulluğa ve tedbirsiz zorla çalışmaya ittiğini kaydetti.

‘ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIĞIN ÖNLENMEMESİNİN SORUMLUSU HÜKÜMET’

Covid-19’un önlenebilir bir hastalık olduğunu ve önlenmediği için yaşam hakkı ihlali olduğunun altını çizen Fincancı, "Önlenebilir bir hastalığın önlenmemesi, doğrudan hükümetin, Sağlık Bakanlığı’nın ve süreç genelgelerle yönetildiği için İçişleri Bakanlığı’nın ve en üst düzeyde de Cumhurbaşkanlığı’nın sorumluluğu vardır" dedi.
‘BÖYLE BİR DÖNEMDE BU DİRENİŞ TÜM İŞÇİLERE ÖRNEK OLMALI’

Sinbo direnişinin önemine dikkat çeken Fincancı, "Sendikanızla birlikte bu direnişi yapıyor olmanız çok kıymetli. Bu dönemde böyle bir direniş tüm işçilere örnek olmalı. Tüm dünya işçileri güvencesiz çalışma ile karşı karşıya. İşçilerin küresel düzeyde ses çıkarması için başka mekanizmalara ihtiyaç var" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar