TTB'den asbest tepkisi: O gemiyi Türkiye'ye sokmayın

TTB'den asbest tepkisi: O gemiyi Türkiye'ye sokmayın
TTB, asbest taşıyan savaş gemisinin bakanlık izniyle Aliağa'da sökülecek olmasına tepki göstererek, halk sağlığı açısından büyük risk oluşturan geminin ülkeye sokulmaması çağrısı yaptı.

Brezilya donanmasına ait olan ve uzmanların "asbest bombası" dediği, "Nae Sao Paulo" adlı savaş gemisinin İzmir Aliağa'da sökülmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onay vermesine tepkiler devam ediyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) de konuya ilişkin açıklama yaparak, 600 ton asbest barındırdığı öne sürülen geminin ülkeye sokulmaması için mücadele vereceklerinin altını çizdi.

'HER TÜRLÜ MÜCADELEYİ VERECEĞİZ'

TTB'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre; başta asbest olmak üzere tehlikeli atık yüklü NAe Sao Paulo isimli Brezilya donanmasına ait geminin, sökülmek üzere Aliağa'ya getirilmesi izninin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verildiğini öğrendik.

Halk sağlığı açısından büyük risk oluşturan geminin ülkemize sokulmaması için TTB olarak her türlü bilimsel ve hukuksal mücadeleyi sürdüreceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz."

NE OLMUŞTU?

Brezilya Donanması'na ait 'NAe São Paulo' isimli uçak gemisinin gövdesi, açık artırmayla Türkiye'deki gemi söküm tersanesi Sök Denizcilik ve Tic. A.Ş.'yi temsilen Rio de Janeiro şirketi Cormack Maritima tarafından satın alındı.

Cormack Maritima Müdürü Jorge Cormack, 21 yıllık hizmetinin ardından hizmet dışı bırakılan geminin mayıs-haziran ayları arasında sökülmek üzere İzmir Aliağa'ya gönderileceğini açıkladı.

Daha önce de tepkilere neden olan Aliağa'daki gemi söküm faaliyetlerine böylelikle bir yenisi daha eklenirken, uçak gemisinin içerisinde 600 tonun üzerinde asbest barındırdığı iddia edildi. Geminin Aliağa'da sökülecek olmasına birçok sivil toplum kuruluşu ve çevre örgütü tepki gösterdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar