TTB ve uzman dernekleri: Önlemleri alalım okulları açalım

TTB ve uzman dernekleri: Önlemleri alalım okulları açalım
TTB'den yapılan açıklamada, 'Türkiye, OECD ülkeleri arasında ilkokulları açık ara ile en uzun süre kapatan ülke olmuştur' denildi.

Kısmi açılmalar dışında okulların bir yıldır kapalı tutulduğuna dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türk Toraks Derneği, Türkiye Milli Pediatri Derneği ve Türkiye Psikiyatri Derneği "Önlemleri Alalım, Çocuklar İçin Okulları Açalım" başlıklı bir basın toplantısına düzenledi.

Uzmanların yaptığı açıklamada; AVM, restoran ve fabrikalar gibi alanların açık tutarken okulları kapatan tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulandı. Açıklamada, "Çocuklarımızın iyiliği ve geleceği için örgün eğitim vazgeçilmezdir. Pandemi nedeni ile iktidar ülkemizin okul ve üniversitelerinin kapısına kilit vurmuştur. Dünyada AVM’ler, restoranlar, fabrikalar ve iş yerlerini açık tutarken okulları kapatan başka bir devlet bulunmamaktadır. Türkiye, OECD ülkeleri arasında ilkokulları açık ara ile en uzun süre kapatan ülke olmuştur" ifadeleri kullanıldı.

Gerekli önlemler alınarak okulların açılması gerektiğine dikkat çekilen açıklamda, "Devletin görevini yapmasını, gerekli tüm önlemleri alarak öncelikle okul öncesi eğitim kurumlarını, ilkokulları, köy ve belde okullarını ve özel eğitim merkezlerini, ikinci olarak ortaokulları, üçüncü olarak liseleri güvenli olarak açmasını ve açık tutmasını talep ediyoruz" denildi.

Açıklamada, "Okulların bir yıldan uzun süredir kapalı olduğu ülkemizde bu kapanmalar nedeniyle çocukların yaşadığı bilişsel, duygusal ve fiziksel kayıpların ne yazık ki telafisi yoktur" denilerek iki alanda acilen ilerleme sağlanması talep edildi. Talepler şöyle sıralandı:

ÖĞRETMEN AŞILAMALARININ EN KISA SÜREDE TAMAMLANMASI

- Aşılamada kimlere öncelik verildiği de toplumun değerlerini ve önceliklerini yansıtır. Öğretmenlerin yaptıkları iş son derece kritiktir. Korona virüse yakalanmaları durumunda öğrencileri haftalarca eğitimden uzak kalacaktır. Vaka sayılarının çok yükseldiği dönemlerde dahi öğretmenlerin iç rahatlığı ile eğitime devam edebilmesi için öğretmen aşılamasının en kısa zamanda tamamlanması gerekir. Aşılamada gecikme yaşanacaksa yüz yüze eğitim veren 8. ve 12. sınıfların öğretmen ve öğrencilerine haftalık rutin test ile vaka taraması yapılmalıdır.

EKSİKLER GİDERİLMELİ

- Çocukların ve gençlerin temaslı izlemi ve test uygulamalarının daha sıkı bir şekilde yapılması, okullarda HES kodu uygulamasının daha sıkı takip edilmesi, pencerelerin açılması ile derslikler ve öğretmen odalarının havalandırılması, penceresi açılmayan sınıfların derslik olarak kullanılmaması, okullarda görülen yetişkin ve öğrenci vakalar ve okul içi bulaşmanın olup olmadığı, varsa ne ölçüde olduğu konusundaki verileri şeffaf bir şekilde toplumla paylaşması gibi çeşitli alanlarda Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordinasyon içinde ivedilikle ilerleme kaydetmesi gerekir.

Öne Çıkanlar