Tsunaminin vurduğu ada ülkesiyle iletişim koptu: Başbakana ulaşılamıyor

Tsunaminin vurduğu ada ülkesiyle iletişim koptu: Başbakana ulaşılamıyor
Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, yanardağ patlaması sonrası tsunaminin etkili olduğu Tonga'da iletişim sorunu yaşandığını, Tonga Başbakanına da ulaşamadığını duyurdu.

Foto: Independent


Yanardağ patlamasının ardından oluşan tsunaminin vurduğu ada ülkesi Tonga ile sağlıklı iletişim kurulamadığı açıklandı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ellerinde Tonga'da meydana gelen bir yaralanma veya ölümle ilgili rapor olmadığını, yerel cep telefonlarının çalışmadığını ve Tonga Başbakanına ulaşamadığını duyurdu.

Sputnik’in aktardığı habere göre Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, Hunga Tonga-Hunga Ha'apai yanardağının dün aktif hale gelmesi nedeniyle oluşan tsunaminin etkili olduğu Tonga'daki durumla ilgili açıklama yaptı. Ardern, ellerinde Tonga'da meydana gelen bir yaralanma veya ölümle ilgili rapor olmadığını, yerel cep telefonlarının çalışmadığını ve Tonga Başbakanına ulaşamadığını belirtti.

Foto: Reuters / Denizaltı yanardağı Hunga Tonga-Hunga Ha'apai patlarken Tonga'nın üzerinde beyaz bir bulut yükseliyor

‘YARDIMA HAZIRIZ’

Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri ve Dışişleri Bakanlığı’nın ülkede neyin gerekli olduğunu ve nasıl yardım edileceğini belirlemek için çalıştığını ifade eden Ardern, ihtiyaç duyulması halinde haberleşmeyi sağlayan denizaltı kablosunun onarımında her türlü yardımı sağlayacaklarını bildirdi.

Volkanik küller nedeniyle havadan yardım imkanı bulunamazsa donanma gemilerini yardıma göndereceklerini belirten Ardern, "Bölgeye gitmek için donanma gemilerine ihtiyaç duyulabilir. O gemilerin yelken açması için hazırlanıyoruz. Şu anda yardım etmeye hazırız" ifadelerini kullandı.
‘PASİFİK HALKI KASIRGAYLA MÜCADELEDE TECRÜBELİ’

Yeni Zelanda Pasifik Halkları Bakanı Aupito William Sio da Tonga'nın birçok bölgesiyle iletişim kuramadıklarını kaydederek, "Pasifik halkı, daha önce kasırgalar ve fırtınalar yaşayan ve nasıl tepki vereceğini bilen esnek insanlardır" değerlendirmesinde bulundu.

NE OLMUŞTU?

Pasifik Okyanusu'nda yaklaşık 170 adadan oluşan Tonga'nın başkenti Nuku'alofa'nın 65 kilometre kuzeyindeki yanardağ, dün sabah saatlerinde kül, buhar ve gaz püskürtmeye başlamıştı.

Patlamanın ardından Tonga, Yeni Zelanda, ABD, Kanada ve Şili için tsunami uyarısı verilmiş, tsunami Tonga'daki hemen hemen tüm adaları vurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar