Trump Kongre saldırısını müdahale etmeden saatlerce TV'den izlemiş

Trump Kongre saldırısını müdahale etmeden saatlerce TV'den izlemiş
Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, 6 Ocak 2021'de Amerikan Kongresi'ne düzenlenen saldırıyı televizyondan izlediği ortaya çıktı.

Trump'ın saldırıdaki rolünün ne olduğunu araştırmak için Temsilciler Meclisi'nde Demokratların öncülüğünde oluşturulan komisyon, sekizinci oturumda tanıkları dinledi.

Komisyon üyelerinden Cumhuriyetçi Parti'den Adam Kinzinger, 'Trump, saldırı sırasında ve sonrasında harekete geçmemeyi tercih etti" dedi.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre Komisyon oturumunda konuşan eski Beyaz Saray yetkilileri, Trump'ın saldırı sırasında hiçbir ulusal güvenlik görevlisini ya da yetkili merciyi aramadığını söyledi. Trump'ın "görevde kalmak için bencil istekleriyle" hareket ettiği iddia edildi.

Komisyon üyelerinden, Demokrat Parti'den Adam Kinzinger ve Elaine Luria, Trump'ın 2,5 saat boyunca saldırıyı Beyaz Saray'daki özel yemek odasında Fox televizyonundan izlediğini söyledi.

Beyaz Saray'ın baş fotoğrafçısının bu anları görüntülemek istediği ancak kendisine izin verilmediği belirtildi.

Beyaz Saray'ın eski bir ulusal güvenlik çalışanı, kimliğinin anlaşılmaması için sesi değiştirilerek verdiği ifadede çalışanların olanı biteni "şok içinde izlediğini" vurguladı.

ÇOCUKLARINI DA DİNLEMEMİŞ

Trump'ın çocukları Ivanka Trump ve Donald Trump Jr'ın da Kongre'ye saldırının son bulması için çağrı yapması gerektiğini babalarına söylediği aktarıldı.

Dönemin başkan yardımcısı Mike Pence'in güvenliğinden sorumlu gizli servis çalışanlarının, Pence'in ve kendilerinin güvenliklerinden endişe ettiği, kimi çalışanların ailelerini arayarak vedalaştığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Trump'ın, 3 Kasım 2020'de yapılan ve rakibi Joe Biden'ın kazandığı başkanlık seçimlerinde usulsüzlük yapıldığını öne sürmesinin ardından binlerce kişi Kongre önünde toplanmış, polis ve güvenlik engelini aşan yüzlerce kişi Kongre binasına girmişti.

Trump ise "ülkeyi yöneten Demokratların beceriksizliğinin örtülmesi amacıyla oluşturulan düzmece bir mahkemede" yargılandığını savunuyor.

ABD'de yakından takip edilen komisyonun oturumları Eylül ayında sürecek.

İntihar eden güvenlik görevlileri dahil 9 kişinin ölümünün saldırıyla ilişkili olduğu düşünülüyor.

Öne Çıkanlar