Trump’a bir kötü haber daha: 50 yıllık çalışanı vergi kaçırdığını itiraf etti

Trump’a bir kötü haber daha: 50 yıllık çalışanı vergi kaçırdığını itiraf etti
Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın aile şirketinin uzun yıllar mali işler müdürlüğünü yapan Allen Weisselberg, New York'taki mahkemede vergi kaçırdığını kabul etti.

Eski ABD Başkanı Trump'ın 'Trump Organization' şirketinin Mali İşler Müdürü (CFO) Allen Weisselberg, şirket aracılığıyla vergi kaçırdığını itiraf etti. 

New York'taki duruşmada Weisselberg, komplo, cezai vergi dolandırıcılığı, hırsızlık ve iş kayıtlarında değişiklik yapma da dahil olmak üzere 15 suç ile karşı karşıya kaldı. Lüks arabalar için ödemeler, Manhattan'daki bir daire için kira ve torunları için özel okul eğitimi de dahil olmak üzere, şirketten aldığı yan haklar üzerindeki vergileri kaçırmakla suçlanan Weisselberg, kendisine yöneltilen 15 suçlamanın hepsini kabul etti.

Yargıç Juan Manuel Merchan, 75 yaşındaki Weisselberg'ü 5 ay hapis cezasına çarptırdı. Weisselberg ayrıca 1,7 milyon dolardan fazla bir tutarı da geri ödeyecek.

Duruşmada eski Başkan Trump'a herhangi bir suçlama yöneltilmedi.

Trump söz konusu davayı şirketine yönelik bir "cadı avı" olarak tanımlıyor ver şirketin faaliyetlerinin emlak sektöründe standart uygulama olduğunu ve bir suç teşkil etmediğini savunuyor.

DAVADA TANIKLIK YAPABİLİR

New York Times'ın haberine göre Weisselberg’ün savcılıkla yaptığı anlaşma, eski mali işler müdürünün, Trump’ın şirketinin ekim ayında ilgili suçlamalarla yargılanması sırasında, savcılığın tanığı olarak doğru ifade vermesini gerektiriyor. Ancak ABD basınına göre Weisselberg  Trump ve iş ortaklarına yönelik daha geniş bir soruşturma için işbirliği yapmayı reddediyor.

Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg ise yaptığı yazılı açıklamada Weisselberg’ün savcılıkla yaptığı anlaşmanın, "Trump Organization’ın geniş bir suç faaliyeti yelpazesine doğrudan dahil ettiğini ve Weisselberg'in şirkete karşı yaklaşan davada çok değerli tanıklık yapmasını gerektirdiğini" söyledi.

Weisselberg’ün vereceği ifade Trump’ın şirketinin savunmasını zayıflatabilir. Suçlu bulunması halinde şirket, para cezası alabilir ya da izlemeye alınarak bazı uygulamalarını değiştirmek zorunda bırakılabilir.

NE OLMUŞTU?

Trump’ın en sadık iş ortaklarından biri olarak görülen  ve yaklaaşık 50 yıl Weisselberg 2021 yılı Temmuz ayında tutuklanmıştı. Bölge savcısı Trump ya da şirketinin kredi ya da vergi indirimi almak amacıyla, mülklerinin değeri konusunda bankalara ya da hükümete yalan beyanda bulunup bulunmadığını da soruşturuyor

Trump hakkında 2020 seçimlerinin sonuçlarını etkilemeye çalışmak ve Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Florida'daki konutunda arama yapmasına yol açan yasadışı şekilde gizli belge bulundurma suçlarından soruşturmalar devam ediyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar