Trump: BAE ve İsrail ilişkileri normalleşiyor

Trump: BAE ve İsrail ilişkileri normalleşiyor
ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda BAE ve İsrail'in ilişkilerini normalleştirme kararı aldıklarını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail'in ilişkilerini normalleştirmek üzere anlaşmaya vardıklarını duyurdu. 

Trump sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail ile BAE arasındaki barış anlaşması büyük bir ilerleme. Şimdi bölgede benzer anlaşmaların gerçekleşeceğini umuyorum" ifadelerine yer verdi.

Reuters'da yer alan ve üst düzey Beyaz Saray yetkilisine dayandırılan bilgiye göre, anlaşma İsrail’in Batı Şeria’daki ilhak planlarını askıya alması karşılığında BAE ile ilişkilerinin tam normalleşmesini öngörüyor.

İki ülke arasında bugüne kadar herhangi resmi bir ilişki bulunmuyordu ve BAE İsrail'i resmi olarak tanımıyordu. Hatta BAE İsrail vatandaşlarının havalimanlarını transit uçuşlar dışında kullanmasına izin vermiyordu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, anlaşmaya ilişkin Batı Kudüs’teki başbakanlık ofisinde düzenlediği basın toplantısında, "barışa karşılık barış" esası üzerine anlaşma imzalandığını, bu anlaşmanın, ticaret, turizm ve havacılık alanlarını kapsadığını belirtti.

Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak planına ilişkin ise Netanyahu, "ABD Başkanı Donald Trump, Batı Şeria'nın bazı kısımlarının ilhakını geçici olarak askıya almamı istedi, ben de kabul ettim" dedi.(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar