TRT'ye bağlanan Sudanlı akademisyen: Sudan'da darbe yok, Batı'nın köleleri devre dışı bırakıldı

TRT'ye bağlanan Sudanlı akademisyen: Sudan'da darbe yok, Batı'nın köleleri devre dışı bırakıldı
Gaziosmanpaşa Üni. Öğretim Üyesi Sudanlı Mayada Kamal Eldeen, Sudan’daki son gelişmelerin darbe olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi.

Pazartesi günü Sudan'da üs düzey generellar iktidara el koydu, Başbakan'ı tutukladı, olağanüstü hal ilan etti. Darbeden sonra sokağa çıkan protestoculara ateş açılması sonucu toplamda yedi kişi öldü ve en az 140 kişi yaralandı. Dün akşam TRT habere konuşan Sudanlı akademisyen Eldeen ise Twitter’dan paylaştığı notlarda yaşananların darbe olmadığını, anayasal düzene geçişe ayak direyen sivillere karşı güç kullanılarak işlerin rayına oturtulduğunu öne sürdü, "batının köleleri devre dışı bırakıldı" ifadelerini kullandı.

Geçici hükümete karşı protestoların sürdüğü Doğu Afrika ülkesi Sudan’da bir grup askerin ülkenin yönetimindeki koalisyon hükümetinin liderleri ile kabine üyesi çok sayıda bakanı tutukladığı haberleri Pazartesi günü dünya gündemine düştü.

Sudan’da demokrasi yanlısı gruplar toplu sivil itaatsizlik çağrısı yaptı ve bazı işçiler askeri darbeyi protesto etmek için greve gideceklerini söyledi.

Geçici hükümetin başbakanı Abdullah Hamduk’un da ev hapsine alındığı belirtildi. Sudan’da darbe karşıtları, sivil liderlerin tutuklanmasına tepki olarak Hartum sokaklarına döküldü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Sudan araştırmacısı Muhammed Osman güvenlik güçlerine demokrasi’den yana olmaları çağrısı yaptı:

"Demokrasi yanlısı protestocular Sudan sokaklarına çıkarken, güvenlik güçleri de protesto haklarını korumalı ve aşırı güç kullanımından uzak durmalı" dedi.

ERKEN SEÇİM TARİHİ: 23 TEMMUZ 2022

Egemenlik Konseyi ve Kabineyi feshettiğini duyuran General El-Burhan, ülkede erken seçimlerin 9 ay sonra 23 Temmuz 2022’de yapılacağını duyurdu

'DARBE DEĞİL ANAYASAYA DÖNÜŞ'

Dün akşam TRT Haber’e konuk olan Gaziosmanpaşa Üni. Öğretim Üyesi Sudanlı Mayada Kamal Eldeen ise, paylaştığı tweet dizisinde Sudan’daki son gelişmelerin darbe olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi:

"Bugün #Sudan’da Yaşananlar her ne kadar darbe olarak yorumlansa da aslında darbe değildir. Daha ziyade, geçici dönem Anayasa Belgesi hükümlerinin uygulanmasına ve belirtilen geçiş kurumlarının kurulmasına bir dönüş olarak yorumlanabilir."

"Şimdi yaşananlar, sivil kanadında dört partinin lehlerine çevirmeye çalıştıkları anayasal belgeye göre işlerini düzeltmek ve işleri doğru rayına oturtmaktır. Onlar buna müsaade etmeyince güç kullanılıyor."

"Türkiye medyasında Sudan’daki mevcut iç durumla ilgili çok bilgi kirliliği var. o yüzden yapılan yorumlar eksik kalıyor. Askerler sivillere darbe yapmadı. Seçime gitmek istemeyen siviller, Parlamentonun kurulması engelleyen yine siviller. Yüksek Mahkeme ve Yargı askıda. Ekonomi 3 yıldır daha kötüye gidiyor."

(Haberin devamı için tıklayınız.)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar