Tutuklu trans kadın Buse 31 gündür ölüm orucunda

Tutuklu trans kadın Buse 31 gündür ölüm orucunda
Cinsiyet uyum ameliyatı talebi kabul edilmeyince ölüm orucuna başlamıştı.

Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutulan ve 31 gündür talepleri karşılanmadığı için ölüm orucunda olan trans kadın tutuklu Buse'nin durumuna dikkat çekmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında konuşan Avukat Eren Keskin, "Biz transfobi ve homofobiden kurtulmadığımız sürece diğer bütün kimliklerimiz ilerici olarak tanımlanan kimlikte olsa iç demokratikleşmemizi sağlamamız mümkün değil" dedi.

Basın toplantısına İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve Buse'nin arkadaşları katıldı.

Basın metnini KADAV LGBTİ adına Derya Özatan okudu. Özatan, Buse için lehte mahkeme kararı ve doktor raporu olmasına rağmen, hakkı olan cinsiyet uyum operasyonu için hastaneye ısrarla sevk edilmediğini belirtti.

Cinsiyet uyum ameliyatı, Adalet Bakanlığı tarafından "operasyon hayati öneme sahip değil", "operasyonun aciliyeti yok" gibi gerekçeler ile engellenmesine karşı Buse'nin başladığı ölüm orucunun 31. gününde olduğunu hatırlatan Özata, "Aynı konuda, daha öncede 30 günlük ve 60 günlük olmak üzere, iki ayrı açlık grevi direnişinde bulunan Buse, devletten bir 'iyilik' beklentisi içerisinde değil. Buse'nin cinsiyet uyum operasyonunu engelleyen Adalet Bakanlığı, vermiş olduğu bu keyfi karar ile kendisini kadın olarak tanımlayan bir insanı, erkek bedenine hapsederek, transfobisini bir kez daha tescillemiştir" ifadelerini kullandı.

Özatan, "Adalet Bakanlığı'na, temel insani hakkı olan sağlığa erişim hakkı kapsamında cinsiyet uyum operasyonu için gerekli idari işlemleri derhal tesis ederek keyfi tutumuna son vermesinin, adaletin ve hukukun bir gereği olduğunu hatırlatıyoruz" dedi.

Ardından konuşan avukat Eren Keskin, "Burada tek gerçeklik var. Buse devletin istediği resmi kişiliğe aykırı bir kişilik. Bu devlet Türk, Sunni ve erkek istiyor. Bu devletin yapısı budur. Buse ise bunun tam tersini teşkil ediyor. Çünkü Kürt, trans bir birey. Devletin kırmızı çizgisini yok eden bir kişilik. Yani devletin tanımladığı normal tanıma uymuyor. Bu nedenle Buse'ye haksızlık yapılıyor" diye konuştu.

"BEDENİMDEKİ HAPİSHANEDEN KURTULMAK İSTİYORUM"

Buse daha önce Erzurum'da avukatsız yargılandığını söyleyen Keskin, "Buse'ye davanı da tekrar inceleyelim dediğimizde 'Hayır önceliğini benim cinsiyet kimliğime vermenizi istiyorum. Çünkü ben bedenimdeki hapishaneden kurtulmak istiyorum' dediğini" söyledi.

Kendini muhalif olarak tanımlayanlara seslenen Keskin,"Diğer cezaevlerindeki tutsakların yaptıkları ölüm oruçlarına gösterdiğiniz ilgiyi Buse'nin ölüm orucuna da gösterin. Çünkü Buse'nin talebi kendi içimizdeki demokratikleşmeyi sağlayacak bir taleptir. Biz transfobi ve homofobiden kurtulmadığımız sürece diğer bütün kimliklerimiz ilerici olsada iç demokratikleşmemizi sağlamış olmayız. Bugün Buse'ye yapılan vicdansızlıktır. Devlet eliyle vicdansızlık yapılıyor" diye belirtti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar