Toprak: Bugüne kadarki en büyük servet transferinin hayata geçirilmesine zemin hazırlandı

Toprak: Bugüne kadarki en büyük servet transferinin hayata geçirilmesine zemin hazırlandı
'Dar bir kesime kur ve faiz kazancı için güvence verilirken, muhtemel kayıpları da Hazine ve Merkez Bankası üzerinden kamusallaştırılıp 84 milyonun sırtına yıkılıyor.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, "Yeni adının ‘gözlerdeki Işıltı’ olacağı anlaşılan kur ve faiz garantisi planıyla TL ve döviz hesabı sahiplerinin kazançları güvenceye alınırken, olası kayıpları 84 milyonun sırtına yıkılıyor" dedi. Toprak, "Son hamlede KKM’ye geçilerek bugüne kadarki en büyük servet transferinin hayata geçirilmesine zemin hazırlandı" ifadelerini kullandı.

CHP’li Toprak yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik gelişmeleri değerlendirdi ve Kur Korumalı-Dövize Endeksli Mevduat Hesabı uygulamasını eleştirdi. "19 Aralık’ta ‘Dalgalı kur rejiminde kur gittiği yere kadar gider, faizde indirime devam’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 saat sonra, 20 Aralık Kararları'yla sözlerinin aksine Kur Korumalı-Dövize Endeksli Mevduat Hesabı’nı (KKM-DEM) yürürlüğe koyduklarını duyurdu. TL ve döviz mevduatı olanlara Merkez Bankası’nın politika faizinin altında olmamak kaydıyla faiz geliri ve döviz kurundaki artışa karşı da kur farkı garantisi verilerek, hesap açanlara duble kazanç güvencesi sağlandı" diyen Toprak, Cumhurbaşkanı ve Merkez Bankası’nın her faiz toplantısı öncesinde yaptığı açıklamalarla döviz kurlarındaki yangının bilerek ve isteyerek körüklendiğini ifade etti.

‘SON HAMLE’

"Son hamlede KKM’ye geçilerek bugüne kadarki en büyük servet transferinin hayata geçirilmesine zemin hazırlandı" ifadelerini kullanan Toprak şöyle devam etti:

"Hazine ve Maliye Bakanı, üç günde finansal istikrarı sağladıklarını söylüyor. 3-4 aydan bu yana neden beklendiğini, döviz kurlarındaki yangının neden körüklendiğini söylemekten kaçıyor. Kamu bankalarının iki günde 7 milyar dolar satarak kurları düşürmesinden büyük parası olanların etkilenmediğini, önceden önlem aldıklarını belirterek içeriden bilgi sızdığı iddialarına zemin hazırlıyor."

‘HAZİNE BAKANI HALKIN ZAMLAR ALTINDA EZİLMESİYLE ALAY EDİYOR’

"Küçük tasarruf sahiplerinin çarpıldığını itiraf eden Hazine ve Maliye Bakanı, halkın uğradığı ağır kayıplarla ve yüklü zamlar altında ezilmesiyle alay ediyor. 45 yıl önce gurbetçilerin tasarrufları benzer modelle, kur garantisi verilerek buharlaştı. O dönemde milyarlarca Alman markı, İsviçre frangı, Avusturya şilini tasarruf işçi şirketlerinde ‘yatırım’ adı altında batırıldı. Organizasyonu yürütmek üzere kurulan Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası (DESİYAB) battı, kapatıldı. Hem milyonlarca gurbetçi-işçi mağdur edildi hem de verilen kur garantilerinin bedelini bu ülkenin insanları, yıllarca yoksullaşarak, üç haneli enflasyonla ödedi."

‘BANKADA HESABI OLMAYANLAR BİLE HESAP SAHİPLERİNİN KAYIPLARINI KARŞILAMAKLA MÜKELLEF KILINIYOR’

"Şimdi de iktidar, kendi icadıymış gibi ‘Türkiye modeli’ adıyla bankalardaki döviz-TL mevduatının yüzde 55-60’ına sahip dar bir kesime kur ve faiz kazancı için vergisiz-stopajsız güvence verirken muhtemel kayıplarını da Hazine ve Merkez Bankası üzerinden kamusallaştırıp 84 milyonun sırtına yıkıyor" ifadelerini kullanan CHP’li Toprak, şunlara dikkat çekti:

"Bankada hesabı olmayanlar bile tıpkı geçmedikleri köprüler, tüneller için bütçeyle ceplerinden alınan milyarlar gibi, ödedikleri vergilerle bu hesap sahiplerinin kayıplarını karşılamakla mükellef kılınıyor. İktidar eliyle zincirlerinden koparılan kur artışlarıyla gelen olağanüstü zamlar halkı ezerken Cumhurbaşkanı yapılan zamların geri alınması çağrısıyla, denetimlerle ceza kesileceği tehditleriyle, enflasyonun kısa sürede düşeceği vaatleriyle milleti avutarak zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapacak planı dikkatlerden kaçırmaya çalışıyor." (ANKA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar