Toplumun dörtte üçü tarikatların devlette kadrolaşmasını tehlikeli buluyor

Toplumun dörtte üçü tarikatların devlette kadrolaşmasını tehlikeli buluyor
Metropoll'ün anketine göre toplumun yüzde 72,8'i cemaat ve tarikatların devlette kadrolaşmasını tehlikeli buluyor. Bu konuda en az endişeli olanlar AKP'liler.

Metropoll Araştırma Yöneticisi Özer Sencar, toplumun tarikat ve cemaatlerin devletteki kadrolaşmasına bakışına dair yeni verileri paylaştı. 

Türkiye'nin Nabzı Temmuz 2022 anketine göre toplumun yüzde 55,4'ü cemaat ve tarikatların devlette kadrolaştığını düşünüyor. Buna katılmayanların oranı yüzde 37.6'da kaldı.

Partlere bakıldığında ise farklı bir tablo ortaya çıkıyor. AKP'ye oy verenler arasında, cemaat ve tarikatların kadrolaştığını düşünenler azınlıkta; Bu souya "evet" diyenlerin oranı yüzde 35,2'de kalırken, "Hayır" diyenler yüzde 56,3 oldu. 

Muhalefet seçmenleri ise tarikat ve cemaatlerin devlette kadrolaştığı konusunda birleşiyor. Bu konuda en yüksek oran yüzde 70,1 ile CHP'lilerde olurken, İYİ Parti seçmeninin yüzde 67,3'ü, HDP'lilerin yüzde 57,3'ü, Saadet Partililerin yüzde 63,3'ü, DEVA Partililerin de yüzde 65,5'i devlette tarikat kadrolaşması olduğunu düşünüyor. 

TARİKAT KADROLAŞMASI BÜYÜK ÇOĞUNLUK İÇİN TEHLİKE 

Cemaat ve tarikatların devletteki kadrolaşmasını tehlikeli olduğu konusunda ise toplumda daha büyük bir fikir birliği var. 

Katılımcıların yüzde 72'8'i cemaat ve tarikatların devlette kadrolaşmasının tehlikeli olduğunu düşünüyor. Karşı fikirde olanların oranı ise yüzde 21.8

Bu konuda da en az endişeli olanlar AKP'liler.

AKP'ye oy verenlerin yüzde 56,9'u tarikat kadrolaşmasının tehlikeli olduğunu, yüzde 37,3'ü ise bunun bir tehlike yaratmadığını söyledi. 

CHP'lilerin yüzde 86,9'u, İYİ Partililerin de yüzde 88,2'si tarikat kadrolaşmasının tehlkikeli olduğu görüşünde. Bu oran, HDP'liler arasında yüzde 75,1, Saadet Partililer arasında yüzde 63,3, DEVA Partililer arasında da yüzde 67,3 olarak ölçüldü. 

 

Öne Çıkanlar