TOKİ 1. derece sit alanını sattı, Soyer; 'Kimse rant alanı olarak görmesin' dedi

TOKİ 1. derece sit alanını sattı, Soyer; 'Kimse rant alanı olarak görmesin' dedi
İmar planında 'rekreasyon ve açık spor tesisi alanı ' olarak belirlenen Mavişehir’deki 1. Derece Doğa Sit alanı TOKİ tarafından satıldı.

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bulunan Mavişehir’de 1. Derece Doğa Sit alanı içerisinde bulunan alan TOKİ tarafından satıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi satışa tepki gösterdi.

İmar planında 'Rekreasyon Alanı ve Açık Spor Tesisi Alanı' olarak geçen alan için Mavişehir villaları önündeki açıklamada konuşan Başkan Tunç Soyer, "İzmir Büyükşehir Belediyesi ve tüm İzmir halkı, astronomik rakamlara satılan bu alanların ranta kurban edilmesine karşı Karşıyaka Belediyesi ile her türlü yasal mücadeleyi verecek" dedi.

Satışa ilişkin yapılan açıklamada Soyer'in yanı sıra, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın yanı sıra CHP İl Başkanı Deniz Yücel, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin İzmir şubeleri temsilcileri, Soyer’in eşi Neptün Soyer, Tugay’ın eşi Öznur Tugay, sendika ve sivil toplum kuruluş temsilcileri, belediye bürokratları, muhtarlar, basın temsilcileri ve İzmirli yurttaşlar katılım gösterdi.

'YÜKSEK BEDELLERE NEDEN SATILDI?'

Rekreasyon alanına dair bilgi veren Soyer, "21 bin 432 metrekare büyüklüğündeki rekreasyon alanı, 21 milyon 718 bin 400 liraya satışa sunulup TOKİ tarafından 51 milyon 900 bin gibi uçuk bir fiyata, kim olduğu bilinmeyen kişilere satıldı. Sonra soracağımızı, en başta soralım. Rekreasyon alanı imarlı bu arazi, bu yüksek bedellere neden satıldı? Bu araziyi alan kişiler, neden açıklanmıyor? Burada bizim bilmediğimiz ne var? Neden şeffaf davranılmıyor" şeklinde sordu.

'SATIN ALANLAR NASIL BİR TASARRUF YAPMAYI PLANLIYOR?'

Bölgenin nesli teklike altında olan canlıların da yaşam alanı olduğunu kaydeden Soyer, "Gediz deltası, bir şehrin merkezinde yer alan yeryüzünün tek sulak alanıdır. UNESCO’nun dört Dünya Doğa Mirası kriterinin ikisini sağlayan Gediz Deltası, sadece İzmir’in değil, dünyanın en önemli doğa ve kuş alanlarının başında geliyor. Flamingoların dünyadaki nüfusunun yaklaşık yüzde onu, İzmir’in Gediz Deltası’nda yaşıyor. Delta, nesli tehlike altında olan tepeli pelikan, Akdeniz foku ve Caretta caretta deniz kaplumbağasının birlikte yaşadığı nadir alanlardan biri. Tüm Ege Denizi’ndeki en önemli balık yavrulama ve beslenme alanlarından biri olan bu alan, aynı zamanda Türkiye’deki tuz üretiminin yaklaşık üçte birinin gerçekleştiği yer. Mevcut durumda yapılaşmada doygunluğa ulaşmış Mavişehir bölgesinin imar planlarında kamu kullanımı için ayrılmış bu rekreasyon ve spor alanının satın alan kişiler, böylesi özel bir alanla ilgili nasıl bir tasarrufta bulunmayı planlıyor? TOKİ’nin açtığı bu ihalede, bu satışı engellemek ve bu özel alanı korumak için Karşıyaka Belediye Başkanımız Cemil Tugay’ın çok büyük çaba harcadığını biliyorum ve teşekkür ediyorum. Altını çizmek isterim ki; İzmir Büyükşehir Belediyesi ve tüm İzmir halkı, astronomik rakamlara satılan bu alanların ranta kurban edilmesine karşı Karşıyaka Belediyesi ile her türlü yasal mücadeleyi vereceğiz" şeklinde konuştu.

"Doğa hasta olursa, biz de hastayız. O iyiyse, biz de iyiyiz" cümlelerini sarf eden Soyer, "İçecek suyumuz, soluyacak havamız, karnımızı doyuracak topraklarımız kalmadığında, zaten hiç kimse için binaların, rantın ve paranın bir önemi kalmayacak. Bu sebeple flamingoların dansına şahit olduğumuz, tepeli pelikanlar, balıkçıllar, karabataklar ve Akdeniz martılarıyla iç içe yaşadığımız bu özel alan ile ilgili bir rant projesine asla izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı

Soyer alanla ilgili karar verici kurum yetkililerine seslenerek, "Bizimle aynı hassasiyeti paylaştığınıza inanıyor ve yüksek bedellerle satılan bu alanlarda yapılaşmaya izin verilmemesi yönünde bir irade ortaya koymanızı rica ediyorum. Gelin bu özel alanı koruyarak geleceğe taşımanın onurunu, hep birlikte yaşayalım" dedi.

'BU TOPRAK PARÇASI DOĞANIN BİZE ARMAĞANIDIR'

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ise "Hayranlık duyduğumuz ülkemiz tarihi boyunca insan eliyle işlenen pek çok kent suçuna şahitlik etti. Yanı başımızdaki bu toprak parçası doğanın bu kente bir armağanıdır.  Şehrin planında halkın ortak kullanımına ayrılmış bir alandır. Öyle kalmalıdır. İnsanlarımızın denizle, doğayla buluştuğu, yanı başımızdaki cennet yaşamın güzelliklerini izleyebildiği özel bir alandır. İtirazımız bu nedenledir. Bu alan hiç bir şekilde özel mülkiyete satılmamalı, yapılaşmaya açılmamalıdır. Başta TOKİ olmak üzere, konuyla ilgili tüm yetkili kurum ve kişileri haklı talebimizi dile getirdiğimiz bu sese, halkın sesine kulak vermeye, kamunun vicdanına saygı duymaya davet ediyoruz. Bu kanaatlerle, TOK İ’nin Karşıyaka, Mavişehir başta olmak üzere tüm İzmir’de yeşil alanları, rekreasyon alanlarını, spor alanlarını, belediye hizmet alanlarını ve bunlar gibi halkın kullanımına ayrılmış sosyal donatı alanlarını özel kişi ve kuruluşlara satışını durdurmasını talep ediyoruz" dedi.

'SATIŞ HUKUKA AYKIRI'

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın ise "TOKİ, kamuya ayrılmış bu bölgeyi hukuka aykırı şekilde geçen hafta sattı. TOKİ, kamu yararına çalışmak üzere kuruldu. Herkes bekler ki TOKİ evi olmayanlar için devlet desteğiyle çeşitli bölgelerde ev inşa etsin. Öyle oluyor mu? Hayır. TOKİ çok uzun zamandır kendi yasasına da dayanarak kamu arazilerini, İzmirlilere ait arazileri imara açıyor ve buradan müthiş bir rant ortaya çıkıyor. Yapılaşmaya açılan arsalar yandaş müteahhitlere gidiyor.  Bu, kent rantının yaratılıp yağma edilmesidir. Ancak buradaki yapılaşmaya izin vermeyiz. Bu yağma dönemi artık bitti. Dur deme zamanı geldi. Biz bu sürecin takipçisiyiz. Talebimiz şudur: Bu alanı vakit geçirmeden bedelsiz olarak Karşıyaka Belediyesi’ne terk edin" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar