Tokatköy'de gece yarısı polis kuşatmasıyla yıkım: Mahalle ablukaya alındı, iki kişi gözaltında

Tokatköy'de gece yarısı polis kuşatmasıyla yıkım: Mahalle ablukaya alındı, iki kişi gözaltında
İstanbul'da Beykoz ilçesinin Tokatköy Mahallesi gece 03.00 sularında yine yüzlerce polisle ablukaya alındı. Polis, iki kişiyi gözaltına aldı.

İstanbul'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Beykoz Belediyesi’nin yürüttüğü Tokatköy kentsel dönüşüm projesi kapsamında evlerin zorla tahliye edilerek yıkımına devam ediliyor. AKP'li belediyenin polis eşliğinde evleri zorla tahliye etmek istediği belirtiliyor. Polis olaylarda, iki kişiyi gözaltına aldı. Müdahalenin giderek sertleştiği Tokatköy'de halk çatılara çıktı, polis biber gazı kullanıyor.

Beykoz Tokatköy gece 03.00 sularında kentsel dönüşüm adı altında evlerin yıkımı için yüzlerce polisle kuşatıldı. Gece saatlerin yüzlerce çevik kuvvet polisi ile çok sayıda TOMA ve zırlı aracın geldiği mahallede neredeyse her sokağa polis barikatı kuruldu. Mahalle giriş-çıkışlara kapatıldı.

BirGün’de yer alna habere göre gazeteciler ve avukatlar mahalleye 'güvenli bölge oluşturulduğu' gerekçesiyle alınmazken, bazı evlerin kapıları ise polisler tarafından kırıldı. Belediyenin 26 evin yıkımı için geldiği öğrenildi.

   

KAPISI KIRILAN YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI

AKP'li Beykoz Belediyesi, yüzlerce polisle girdiği Tokatköy'de hukuksuz bir şekilde yurttaşların evini yıkmaya başladı. Zorla ve hukuksuz şekilde yapılan tahliyeler sırasında kapısı polis tarafından zorla kırılan Burçin Tuncer isimli yurttaş, ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı.

HALK ÇATILARA ÇIKTI

Evlerinin elinden alınmasına direnen yurttaşlar çatılara çıktı. Polisin müdahalesi devam ediyor. Polis, biber gazıyla halkı bölgeden uzaklaştırmak istiyor.

TOKATKÖY’DE NELER OLUYOR?

Beykoz iskelesine iki kilometre mesafede bulunan ve yaklaşık 15 bin 367 kişinin yaşadığı Tokatköy Mahallesi’nde bir ‘dönüşüm’ projesi uygulanmak isteniyor. Boğaz'a nazır mahallede bir süre önce AKP’li Beykoz Belediyesi, Emlak Konut ortaklığıyla ‘dönüşüm projesi’ gerçekleştirileceğini duyurdu. Tanıtım dosyasına göre proje 9,1 hektarlık alanda gerçekleşecek. Bölgede 238 yapı yıkılıp, yerine 776 konut ile 47 işyeri inşa edilecek. Bu sayı bile planın olası hedefini açıklamaya yetiyor. Belediye, 238 yapının tamamının ruhsatsız ve imar durumuna aykırı olduğunu ileri sürüyor.

Yurttaşların 40-45 yıldır yaşadığı konutların çoğu tapu tahsis belgeli. Bölge halkı her seçim döneminde tapu vaat edildiğini ancak bunun gerçekleşmediğini söylüyor. Bir bölümü dönüşüm sürecinde kendilerine yetersiz kira yardımı yapıldığını ve yeni konutlar için para istendiğini söylüyor. Bir bölümü ise kendilerine ait konutlardan rant elde edilmeye çalışıldığını aktarıyor.

Anlaşmayı kabul etmeyen yurttaşların su, elektrik ve doğalgaz bağlantıları 22 Haziran’da kesildi. İstanbul 13. İdare Mahkemesi, imar planının parsel bazında yürütmesini durdurdu.

Mahkeme, söz konusu planın şehircilik ilkelerine aykırı olduğuna vurgu yaparak ‘telafisi güç zararlar doğabileceğine’ dikkat çekti. Ne var ki belediye bu karara uymadı.

 

Öne Çıkanlar