'Ticaret savaşları kimsenin yararına olmaz'

'Ticaret savaşları kimsenin yararına olmaz'
Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına getireceği ek vergileri değerlendiren Moody's, 'daha derin ve daha köklü bir ticaret savaşı' gördüklerini kaydetti.

EKONOMİ - ABD Başkanı Donald Trump, çelik ve alüminyum ithalatına getirecekleri sırasıyla yüzde 24 ve yüzde 10'luk ek gümrük vergisi uygulamasına Avrupa'dan gelen tepkilere yanıt verdi. Twitter üzerinden açıklama yapan Trump, ABD'nin kararının global ticarete zarar vereceği ve bir ticaret savaşına yol açabileceği uyarılarına, "Ticaret savaşları iyi ve kazanması kolaydır" yanıtını verdi.

Trump, "ABD neredeyse iş yaptığı her ülke ile ticarette milyarlarca dolar kaybederken, ticaret savaşları iyi ve kazanması kolaydır. Örneğin, belirli bir ülke ile ticarette 100 milyon dolar ekside iseniz ve onlar açgözlülük yapıyorlarsa, artık onlarla ticaret yapmazsınız" ifadelerini kullandı.

Bloomberg HT'ye konuk olan Moody's EMEA Bölgesi Rating Şefi Colin Ellis, Trump'ın son vergi hamlesini değerlendirdi.

DERİN VE KÖKLÜ BİR TİCARET SAVAŞI GÖRÜYORUZ

Ellis, "Daha derin ve daha köklü bir ticaret savaşı görüyoruz. Bu küçük bir adımdı, diğer ülkelerin buna karşılık ne yapacağını görmemiz lazım. Daha derin bir ticaret savaşı olumsuz olur. Ticaret savaşları kimsenin yararına olan bir şey değil, bu tarifeler 2000'lerin başında da artırıldı ancak bu ne işsizlik üzerinde ne ABD ekonomisi olumlu bir etki yapmamıştı. Bu tarz engellerin uzun vadeli sonuçları olumsuz olur" şeklinde yorum yaptı.

Ellis, Trump'ın ABD ekonomisine ve global ekonomiye etkisinin henüz çok bariz olmadığını dile getirdi.

TÜRKİYE'NİN KIRILGANLIKLARI...

Yatırımcıların risk iştahının yüksek kalmaya devam ettiğini kaydeden Ellis, "Türkiye'ye bakınca iyi bir ekonomi görüyoruz. 2017 için yüzde 6.5'lik bir büyüme bekleniyor. Ekonomi iyi performans gösteriyor, hükümet büyümeyi desteklemeye kararlı ama çok büyük bir cari açık var, dış sermaye bağımlılığı gibi bir takım kırılganlıklar var. Bunların muhtemelen çözülmeyeceğini düşünüyoruz. Faiz oranları normalleştikçe yatırımcıların risk seviyelerini daha fazla değerlendirdiğini görebiliriz ama ani bir çalkantı beklemiyoruz" dedi.

Ellis, enflasyonun çift hanede kalmaya devam edeceğini belirterek, "Türkiye için kredi notumuz Ba1, görünüm negatif... Makro ekonomik resim nispeten iyi gidiyor gibi görünse de enflasyonun önümüzdeki iki yıl çift hanede devam edeceğini düşünüyoruz. Aynı zamanda Türkiye'yi kurumsal güçlülüğü anlamında da durumunu incelememiz gerekiyor. Bu da kredi analizimizde önemli. Kamu sektöründen gelen baskılar ve kurumsal güçlerle ilgili baskılar da söz konusuydu. Bu noktalarda daha net resim görebilirsek o zaman gerekli değerlendirmeleri yaparız" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar