Temelli: Kürtlere rağmen değil Kürtlerle beraber siyaset yapılır

Temelli: Kürtlere rağmen değil Kürtlerle beraber siyaset yapılır
Askeri harekat tezkeresine 'Evet' diyen CHP’yi eleştiren HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 'Tüm dünya öğrendi ki, Kürtlere rağmen değil, Kürtlerle beraber siyaset yapılır' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve beraberindeki heyet, İstanbul Bahçelievler’de bulunan Batman İli Kozluk İlçesi ve Köyleri Dayanışma Derneği’nde yöre dernekleriyle bir araya geldi. Çok sayıda dernek başkanı ve üyelerinin katıldığı ziyarette konuşan Temelli, Pazar günü gerçekleştirilecek olan partisinin İstanbul İl Örgütü Kongresi’ne katılım çağrısında bulundu.

'BİZ CHP'Yİ DESTEKLEMEDİK. BİZ AKP-MHP FAŞİST İKTİDARINI YIKMAK İÇİN ADIM ATTIK'

29 Ekim'de Cizre Belediyesi’ne kayyım atanmasına tepki gösteren Temelli, "31 Mart yerel seçimlerine bakarak belediyelerin ittifakımızla el değiştirmiş olmasına rağmen bugün yaşananlar karışışında sessiz kalanlara yönelik sitemlerimiz ve eleştirilerimiz var. Evet, bu sessiz kalanların, tezkereye ‘evet’ diyenlerin ya da bugün bu halkı yalnız bırakanların vebali de büyüktür. Eleştiriyi sonuna kadar hak ediyorlar. Eleştireceğiz de. Bazen çok daha büyük bedeller ödemeden akıllanmak mümkün olmuyor. Türkiye'deki muhalefet bir türlü akıllanmıyor. Türkiye toplumu, halkları, Kürtler, bu ülkede yaşayan emekçiler, kadınlar bunca bedel ödemesine rağmen muhalefet hala iktidarın çağrısıyla yan yana gelip bir hamaset ve yoz milliyetçilik yapıyor. Diyorlar ki; 'siz 31 Mart'ta CHP'yi desteklediniz, işte sonuçları böyle oldu'. Biz CHP'yi falan desteklemedik. Biz AKP-MHP faşist iktidarını yıkmak için bir adım attık. Bundan nasiplenenler bunun karşılığında bir feraset göstermiyorsa, o onların ayıbıdır. Ama biz başta halkımız olmak üzere Türkiye'de yaşayan tüm ezilenler için yapılması gerekeni yaptık. Bugün olsa yine faşist iktidara karşı, halka zulmedenlere karşı, ne yapmamız gerektiğini çok iyi biliyoruz. Nereden biliyoruz tarihimizden biliyoruz" diye konuştu.

'KOBANİ DÜNYANIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ'

1 Kasım Dünya Kobani Günü'nün dünya direniş tarihine yazıldığının altını çizen Temelli, "2014'ü hatırlarsak; aslında o direnişin ne kadar güçlü bir direniş olduğunu, o direnişin dünya tarihinin seyrini nasıl değiştirdiğini biliriz. O gün 'Kobani düştü düşecek' diyenler ve düşmesinden medet uman politikalarını bunun üzerinden biçimlendirmeye çalışan bugün ki iktidar, Kobani düşsün diye IŞİD ile birlikte neler yaptığını çok iyi biliyoruz. Belgeleri ortadadır. Daha geçen gün Bağdadi'nin öldürülmesinde bile Türkiye sınırındaki gözetleme noktasına bu kadar yakın bir yerde bulunması, Kobani sürecinde 'Kobani düştü düşecek' diyen zihniyetin başka bir tezahürüdür. Bunun başka bir açıklaması yoktur. Kobani düşmedi, direndi. Kobani dünyanın seyrini değiştirdi" diye belirtti.

'HEM KÜRT MESELESİNİN HEM ORTADOĞUDAKİ SAVAŞLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN KÜRTLER İLE BERABER OLMANIZ GEREKİYOR'

Ortadoğu'da yaşayan halkların Kürtler ile birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade eden Temelli, "Evet, iddialı bir şey söylüyoruz. Çünkü bizim bir iddiamız var. Bugün dünya siyaseti Ortadoğu'da şekilleniyor. Ve dünya siyasetini, küresel siyaseti bugün şekillendirenler Kürtlerdir. Bunu kimse yadsıyamaz. Bugün Türkiye'nin bu hale sürüklenmesinin yegâne nedeni bu gerçekliğin farkında olmamasıdır. Bugün iktidar yapmaya çalıştığı siyaseti hala 'Kürtlere rağmen' yapmaya çalışıyor. Buna muhalefette dahil. Fakat bugün tüm dünya öğrendi ki, 'Kürtlere rağmen' değil. 'Kürtler ile beraber' siyaset yapılır. Yani Kürtler ile beraber siyaset yapacaksınız. Hem Kürt meselesinin çözümü hem Ortadoğu’daki savaşların çözümü için Kürtler ile beraber olmanız gerekiyor. Bunun için yapmanız gereken Kürtlere ile anlaşmaktır. Çünkü biz attığımız her adımda toplumsal barış için çabalıyoruz" şeklinde konuştu.

İnsanların etnik kökeni ve mezhepleri üzerinden ayrıma tabi tutan ve bu anlayıştan beslenen her yapıya karşı mücadeleyi yükselteceklerini vurgulayan Temelli, "Suriye'de demokratik çözüm dediğimiz gibi Türkiye'de de demokratik çözüm diyoruz. İktidarın hem içeride hem dışarıda beslendiği tek kaynak Kürt düşmanlığıdır. ‘İçeride Kürt'e şiddet dışarıda Kürt'e savaş' diyen bir iktidar var" dedi.

'ŞİMDİ ROJAVA'DA BİR İŞGALLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

Dünya Kobani Günü’nün 5’inci yılında Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye yönelik saldırılarına tanık olduklarını söyleyen Temelli, şunları söyledi: "Şimdi Rojava'da bir işgalle karşı karşıyayız. Ne vardı Rojava'ya saldıracak? Rojava'da barış vardı. Bir arada yaşama isteği vardı. Yani halkların bir arada yaşama iradesine verilmiş, dünyada örneği olmayan bir çözüm vardı. Farklılıkların bir arada olmasını istemeyen anlayış, ‘Sınırlarımızda terör tehdidi var’ diyor. Sınırlarında terör tehdidi olduğu dönem Kobani öncesiydi. Kobanê direnişi terör tehdidini yok etti. Afrin’i hatırlayalım; Suriye savaşı boyunca tek bir çatışmanın yaşanmadığı yerdi. Ama Afrin'e bu ÖSO çeteleriyle girdiler ve insanların mallarını, topraklarını gasp ettiler. Türkiye bir an önce oradan çekilmeli, Suriye'nin barışına hizmet etmelidir." (M.A)

 

Öne Çıkanlar