Emekliler toplu sözleşme imzalamak istiyor

Emekliler toplu sözleşme imzalamak istiyor
'Temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamaz olduk' diyen emekliler ortak mücadele vermeye karar verdi.

ARTI GERÇEK- Pandemi döneminde ekonominin kötüye gidişi ve alınan tedbirler nedeniyle gelir kaybı yaşayan ve iki döneme bölünen 8,36’lık emekli maaşı zammı enflasyon karşısında şimdiden eriyen emekli işçiler devletle toplu sözleşme imzalamak için ortak mücadele etme kararı aldı.

DİSK-Emekli Sen, Emekliler Dayanışma Sendikası ve Tüm Emekliler Sendikası İstanbul Şubeleri İstanbul Emekli Sendikaları Koordinasyonu (İstanbul-ESK)  çatısı altında birleşme kararı aldı. 

‘ASGARİ GEÇİM STANDARTLARINA DAHİ ULAŞAMIYORUZ’

Koordinasyon tarafından yapılan açıklamada salgın döneminde emeklilerin hak kaybına uğradıkları kaydedilerek, "İçerisine itildiğimiz sefaletin yanı sıra, en küçük demokratik hak kullanımında dahi baskı ve yasaklamalar giderek artmış ve bu durum zulüm halini almıştır. Bırakalım işçilerin sendikalaşma hakkını özgürce kullanmasını, emeklilerin sendikal örgütlenme hakkının dahi engellenmeye çalışıldığı günlerden geçiyoruz. Yazılı ve görsel medya üzerindeki baskılar ve özgürlüklerin kısıtlanması, eğitim ve sağlık haklarındaki gerilikler, kadına şiddet, hukuksuzluk ve adaletsizlik vb. unsurlarıyla, yaşam bizlere açıkça zehir edilmektedir.

Giderek ağırlaşan salgın koşullarında, emekli maaşlarına yapılan ‘sefalet zamlarıyla’ karşılaştık. Biz emekliler temel ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamaz olduk.

AKP iktidarı dahil tüm sermaye güçleri servetlerine servet katarken, biz emekliler asgari geçim standartlarına dahi ulaşamıyoruz" ifadelerine yer verildi.

‘TOPLU SÖZLEŞME HAKKIMIZI KULLANMALIYIZ’

13 milyon emekli olduğunu hatırlatan ve "Artık yeter! Biz emekliler açlık, yoksulluk, aşağılanmak, yalan ve talan düzeni istemiyoruz" diyen İstanbul-ESK, "Devletle toplu sözleşme yapmak istediklerini belirterek, "Biz emekliler adına birilerinin yarım ağızla konuşmasını kabul etmiyoruz. Artık sermayenin ve devletin tek taraflı belirlediği hukuku istemiyoruz. Emekli ve yaşlılar tarafı olarak sözleşme masasında, toplu sözleşme hakkımızı kullanmalıyız" dedi.

Öne Çıkanlar