Tekirdağ’da HDK’nin kuruluşu ve amacı nedeniyle gözaltına alınan 10 siyasetçi daha tutuklandı

Tekirdağ’da HDK’nin kuruluşu ve amacı nedeniyle gözaltına alınan 10 siyasetçi daha tutuklandı
HDK’nin kuruluşu ve amacı nedeniyle gözaltına alınan 10 siyasetçi daha tutuklandı. 3 Haziran’dan beri gözaltında olan 29 siyasetçi tutuklanırken, 8 kişi de serbest bırakıldı.

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 37 siyasetçi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Burada tutulan siyasetçilerin avukat görüşüne 1 gün kısıtlılık kararı getirilirken, aynı zamanda dosya hakkında da gizlilik kararı verildi. 6 Haziran’da verilen ek gözaltında tutma kararı ardından 37 siyasetçinin 8 Haziran’da emniyet işlemlerine başlandı.

‘KURANA SELAM OLSUN’ SUÇU

Emniyette, siyasetçilere "HDK kuruluşunda yer aldın mı?", "HDK PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın talimatıyla mı kuruldu" ve Ertuğrul Kürkçü’nün kongre sırasında "HDK’yi kurana selam olsun!" şeklinde ifadeleri yer alan görüntüler ile HDK’nin kuruluş nedeni ve amacının sorulduğu belirtildi. Emniyet işlemleri ardından dün akşam 39 siyasetçiden 15 isim, savcılıkta ifadeleri alınmak üzere Tekirdağ Adliyesi’ne sevk edildi. "Örgüte üye olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla savcılıkta ifadeleri alınan siyasetçiler, Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimlik sorgusu ardından 8 isim "Örgüte üye olmak" iddiasıyla tutuklanırken, 4 isim ise serbest bırakıldı.

KÜRT SİYASETÇİLER TUTUKLANDI

Gecenin geç saatlerine kadar süren hakimlik sorgusu ardından sabaha karşı Evin Filiz adlı yurttaş da aynı iddia ile tutuklandı. Hüseyin Bağış ile İlyas Karaçayır ise serbest bırakıldı. Bunun yanı sıra gözaltında bulunan 24 siyasetçinin de bugün emniyetteki işlemleri bitti. Bunun üzerine gün içinde adliyeye sevk edilen siyasetçilerden 10 kişi tutuklandı. Gözaltında bulunan 13 siyasetçi ise bugün adliyeye sevk edildi.

Savcılıkta ifade işlemleri tamamlanan Kenan Yıldız, Arif İsmet Yılmaz, Yakup Aslan, Kerem Tosun, Fisun İşçan, Melahat Çelik, Ercan Ogeday, Alev Ateş, Ceren Karaca tutuklanırken, Feyyaz Şahin, Gülşah Gümüş ile Ayşegül Tok serbest bırakıldı.

TUTUKLANAN ARASINDA HASTASI DA VAR

3 Haziran’dan beri gözaltında bulunan 29 siyasetçi tutuklanmış oldu. Tutuklananlar arasında bulunan Sadi Özdemir’in yüzde 98 engelli ve oksijen tüpü ile yaşamını sürdürdüğü belirtilirken, Saadet Fırat Bingöl’ün (55) ise kanser hastası olduğu öğrenildi. (MA)

Öne Çıkanlar