TCMB'nin faiz kararının ardından dolar/TL'de zirve yenileme durmuyor

TCMB'nin faiz kararının ardından dolar/TL'de zirve yenileme durmuyor
Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrası dolar, bu sabah 18,50 TL seviyesini test ederek zirve seviyesini yeniledi, daha sonra 18,47 TL'ye geriledi. Euro ise 17,79 TL seviyesinde...

+GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ağustos ayının ardından ikinci defa 100 baz puan faiz indirimine gitmesinin ardından TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı hızlandı.

Dolar bu sabah 18,50 lira seviyesini test ederek zirve seviyesini yeniledi. Dolar/TL daha sonra 18,47 liraya geriledi.

Türk Lirası, son bir ayda benzer para birimlerinden ise daha sınırlı bir kayıp yaşıyor. Günlük olarak oldukça sınırlı kalan ancak her gün devam eden yükselişler bir aydan fazla süredir görülüyor.

Dolar/TL, serbest piyasada dünü 18.4539’dan kapatmıştı.

TL, eylül ayındaki ilk faiz indiriminden beri dolar karşısında yüzde 3'e yakın değer kaybetti. TL, nisan sonundan beri yüzde 20, yılbaşından beri yüzde 28,6, son bir yılda ise yüzde 54,6 değer kaybetti. TL, geçen yıl da yüzde 40'ın üzerinde değer kaybı yaşamıştı.

DOLAR ENDEKSİ GÜÇLÜ SEYRİNİ SÜRDÜRÜYOR

Küresel piyasalarda doların, ruble gibi bir iki istisna hariç neredeyse tüm dünya para birimlerine karşı sene başından beri yaşadığı değer kazançları güçlü kalmaya devam ediyor.

Dolar endeksi, 114.58 ile Mayıs 2002'den bu yana en yüksek seviyeyi dün gördü. Sterlin, 1.0327 dolar ile tarihi dip seviyeyi görürken euro da dolar karşısında 20 yılın dip seviyesindeydi.

ABD borsaları da yaz aylarındaki toparlanmada kaydettiği kazanımların tümünü geri verdi. S&P endeksinin ardından Dow Jones endeksinde de ocak ayında görülen zirveden bu yana kaydedilen kayıplar yüzde 20'yi aştı.

Küresel resesyon endişeleri faiz artışları ile birlikte kuvvetlenirken, ABD dışındaki ülkelerde özellikle de Avrupa'da enerji arz sorunları endişeleri artırıyor. İhracatının yarısına yakının AB'ye yapan Türkiye için de Avrupa ekonomisinin talep koşulları piyasada yakından takip ediliyor.

Öne Çıkanlar