TCDD'de borç çıkmazı: 4 milyar 472 milyon borcu var

TCDD'de borç çıkmazı: 4 milyar 472 milyon borcu var
TCDD’nin Kasım 2021 itibarıyla Hazine’ye olan vadesi geçmiş borcu 2,1 milyar TL’ye, toplam borcu ise 4,4 milyar TL’ye ulaştı.

Sayıştay raporlarına göre liyakatsiz atamalarla gündem olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) batma tehlikesiyle karşı karşıya. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre borç içerisinde olduğu öğrenilen TCDD'nin Kasım 2021 itibarıyla Hazine’ye olan vadesi geçmiş borcu 2,1 milyar TL’ye, toplam borcu ise 4,4 milyar TL’ye ulaştığı öğrenildi.

Liyakatsiz atamaların yapıldığını ortaya koyan Sayıştay rapıruna göre; 40 kişiden oluşan şube müdürlerinin, bulundukları konuma sınavsız yerleştiği kaydedildi. AKP idaresindeki İBB’de yönetici pozisyonunda çalışan 13 isim, yönetimin CHP’ye geçmesinin ardından TCDD’de ve bağlı kuruluşlarındaki farklı müdürlüklere atandığı kaydedildi.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, TCDD’nin içinde olduğu ekonomik çıkmaz, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın raporları ile gün yüzüne çıktı. Hazine Alacak Stoku verilerine göre, 30 Kasım 2021 tarihinde Hazine’nin TCDD’den vadesi geçmiş alacak toplamı kayıtlara, 2 milyar 125 milyon TL olarak geçti.

Haziran 2019’da ikinci defa gerçekleştirilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde idarenin AKP’den CHP’ye geçmesinin ardından işsiz kalan belediye çalışanlarına kadro açan TCDD’nin Hazine’ye olan toplam borcunun ise 4 milyar 472 milyon TL olduğu öğrenildi. Kurumun 2019 yılından devreden ve 2021 yılı kayıtlarına yansıyan toplam görev zararı ise 991 milyon TL oldu.

Öne Çıkanlar