Tayvan ziyareti fiyatlamaları etkiledi: Küresel piyasalarda Nancy Pelosi gerginliği

Tayvan ziyareti fiyatlamaları etkiledi: Küresel piyasalarda Nancy Pelosi gerginliği
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret edecek olması Çin'in gerilimi tırmandırmasına yol açtı. Pelosi'nin ziyareti küresel piyasalarda gerginliğe neden oldu.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret edeceği haberleri piyasa fiyatlamalarını etkiliyor. Pelosi'nin daha önce açıklanan resmi programında Tayvan yer almazken, bölge basınına yansıyan son haberler Pelosi'nin Tayvan'ı da ziyaret edeceğine işaret etti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Asya Pasifik seyahati sırasında Tayvan’ı ziyaret edeceği beklentisi ABD-Çin gerginliğini artırırken Joe Biden yönetimi Çin ile tansiyonu düşürmek istiyor.

Liberty Times’ın haberine göre, Pelosi’nin gece Tayvan’a ulaşması bekleniyor. Pelosi Tayvan lideri Tsai Ing-Wen ile görüşecek.

ABD’li yetkililer ise ziyaretin Tayvan politikalarında bir değişiklik anlamına gelmediğini Çin’e bildirdi. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, "Pekin yönetiminin uzun zamandır süregelen ABD politikasıyla uyumlu bir ziyareti krize çevirmesi ya da bunu saldırgan bir askeri faaliyete bahane olarak kullanması için sebep yok" açıklamasını yaptı.

Çin ise Pelosi’nin ziyaretinin "ağır sonuçlar yaratacağını" belirtiyor.

Beklenen ziyaret piyasalarda fiyatlanmaya başladı. Tayvan Borsası bugün yüzde 2,1 gerilerken Japon yeni güvenli liman arayışıyla dolara karşı iki ayın zirvesine çıktı. Tayvan doları ise Mayıs 2020’den bu yana en zayıf seviyesinden işlem görüyor.

Bir başka jeopolitik gelişme ise Afganistan’da yaşandı. ABD Başkanı Joe Biden, El Kaide’nin Usame Bin Ladin’den sonraki lideri Eymen el-Zevahiri’nin Kabil’de CIA’in insansız hava aracı operasyonuyla öldürüldüğünü duyurdu.

Pelosi’nin ziyareti Tayvan’ın yanı sıra diğer endekslere de yansıyor. MSCI Asya Pasifik Endesi son üç haftanın en sert düşüşünü yaşarken Hong Kong Hang Seng yüzde 2,7, Çin CSI 300 yüzde 2,4, Japon Nikkei ise yüzde 1,6 gibi sert kayıplar kaydediyor.

Satış dalgası ABD vadelilerine daha sınırlı yansıyor, S&P 500 vadelileri yüzde 0,4 ekside. Artan jeopolitik riskler spot altına destek vermeye devam ediyor. Altının onsu bugün yüzde 0,1 yükselişle 1.774 dolarda ve beşinci işlem gününde de artıda. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 gerilerken ruble haricinde gelişen ülke para birimlerinde dolara karşı hafif hareketler söz konusu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar