Tarımın başkentine kum ocağı: Bu, bölgeye el bombası koymaktır, çiftçiyi bitirirler

Tarımın başkentine kum ocağı: Bu, bölgeye el bombası koymaktır, çiftçiyi bitirirler
Bayındır Ziraat Odası Meclis Başkanı Almışlar, 'Burada yaşayanların yüzde 99’u geçimini tarımla sağlıyor. Kum ocağı açılırsa üretim kalmaz. Tarım ürünlerini ithal ederler artık' dedi.

İzmir’in tarım cenneti Bayındır’da tarım arazileri üzerine kum - çakıl ocağı ve yıkama, eleme tesisi yapılmak istendiği ortaya çıktı. Bölgede yaz kış tarım yapılıyor. Proje alanının 220 metre kuzeyinde Küçükmenderes Nehri yer alıyor.

Bayındır Ziraat Odası Meclis Başkanı Mümtaz Almışlar, projeye karşı olduklarını belirterek "Tarımın başkenti burası. Kum ocağı açılırsa bir tane sebze meyve yetişmez. Yani bu, bölgeye el bombası koymaktır" diyerek bölgeyi bekleyen tehlikeye dikkat çekti.

BAKANLIK ÇED SÜRECİNİ BAŞLATTI

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre Seryapı Şirketi Bayındır’a bağlı Fatih Mahallesi’nde tarım arazileri üzerine "kum, çakıl ocağı ve yıkama, eleme tesisi" projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık, projenin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) sürecini 11 Kasım’da başlattığını duyurdu.

Bakanlığa sunulan proje tanıtım dosyasında projenin bedeli 945 bin lira olarak yer aldı. Dosyaya göre proje kapsamında yıllık 30 bin ton kapasite ile kum, çakıl ocağı işletmeciliği yapılması planlanıyor. Proje alanına 800 metre mesafede Fatih Mahallesi, 1.4 kilometre mesafede de Turgutlu Mahallesi yer alıyor. Proje alanına 7 kilometre mesafede ise Bayındır ilçesi bulunuyor.

Proje kapsamında kepçe ve kamyonla faaliyet gösterileceği belirtiliyor. Küçük Menderes Ovası’nın da bulunduğu bölgede yer alan proje alanının etrafı da tarım alanlarıyla kaplı. Bakanlığın, projeyle ilgili kararını da önümüzdeki günlerde açıklayacağı belirtiliyor.

‘EL BOMBASI KOYMAK GİBİ...’

Bayındır Ziraat Odası Meclis Başkanı Mümtaz Almışlar, Bayındır’ın tarımın başkenti olduğunu belirterek ocağın bölgeye zarar vereceğini söyledi.

Almışlar, bölgeyi bekleyen tehlikeyi şöyle anlattı:

"Tarım arazilerinin yüzde 80’inde pırasadan lahanaya, karpuzdan domates bibere kadar her şey yetişiyor. Buraya kum ocağı açılmasına izin verilirse hepsi zarar görür. Tozunu hayal bile edemiyorum. Yani bu bölgeye el bombası koymaktır."

‘BURADA YAŞAYANLARIN YÜZDE 99’U GEÇİMİNİ TARIMDAN SAĞLIYOR’

"Bayındır, yazlık kışlık sebze üretiyor. Burada yaşayanların yüzde 99’u geçimini tarımla sağlıyor. Kum ocağı açılırsa burada tarım tozundan toprağından etkilenir. Sağlıklı bir üretim kalmaz. Çiftçiyi kredi borçlarıyla bitiremediler. Böyle bitirirler. Tarım ürünlerini yüzde yüz ithal ederler artık. Yapılmasına karşıyım, bütün Bayındır olarak bölgeye sahip çıkacağız."

Öne Çıkanlar