'Tarım ve Orman Bakanlığı muhbirliğe zorluyor'

'Tarım ve Orman Bakanlığı muhbirliğe zorluyor'
Bakanlık çalışanlara, 'Çalışan Bazında Performansa Dayalı İş Gücü Analizi' formunu doldurmaya zorunlu kıldı.

ARTI GERÇEK- Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanlara yönelik zorunlu olarak "Çalışan Bazında Performansa Dayalı İş Gücü Analizi" formunu doldurmalarını istedi. KESK'e bağlı Tarım Orkam-Sen'den, "İş barışını bozmayacağız, kimsenin muhbiri olmayacağız" tepkisi geldi.

Bakanlık 26 Nisan'a  kadar her çalışanın, hem kurum amirine hem de aynı meslek gurubunda bulunduğu diğer personele 13 soru üzerinden 1-100 arası puanlama yaparak iş arkadaşlarının performanslarını ölçmelerini istedi.

Tarım Orkam-Sen formların ne için kullanılacağı ve istenildiğinin açıklanmadığını vurgulayarak, "Bu çalışma ile hakkında değerlendirmelerde bulunulan personele geri dönüş olup olmayacağı, geri dönüşlerin ne amaçla kullanılacağı ya da bunun bir müeyyidesinin olup olmayacağına dair bir açıklama yapılmamıştır. 360 derece insan kaynakları planlama yönteminin olmazsa olmazı olan Geri Besleme yönteminin nasıl uygulanacağından bahsedilmeden bu yöntem nasıl işleyecektir" diye sordu.

'İŞ BARIŞI BOZULUR'

Çalışanlara anket ile ilgili herhangi bir eğitim verilmeden gerçekçi bir sonuç alınamayacağını söyleyen Sendika farklı işlerde çalışanların bir birlerinin performanslarının nasıl değerlendirebileceğini ve yeni işe başlayanların formu dolduracak tecrübede bulunmadığının dikkate alınmadığını belirtti.

Çalışmanın sonucunda geri dönüş olması durumunda iş barışının bozulabileceğine işaret eden Tarım Orkam-Sen, "Kişisel ilişkiler, din, mezhep, siyasi görüş, sendikal tercihler, etnik farklılıkların puanlama üzerindeki etkileri düşünülmüş müdür" sorusunu sordu.

Sendika, "Çalışanların sürece doğrudan katılımının ve söz hakkının olduğu gruplarda kullanıldığında işlevsel olabilecektir. Oysa bu çalışmanın yapılacağı Kurumlarımızda tayin ve atamaların, yönetici seçiminde liyakatin nasıl ve ne oranda uygulandığı başta olmak üzere; yurtdışı görevleri, ek gelir sağlayan görevlendirmelere varıncaya değin pek çok konuda yapılan ayrımcılık ortadadır. Çalışma yaşamında sürece aktif katılamayan, söz ve karar hakkı olmayan, etnik, dinî, siyasi görüşleri ve sendikal tercihleri nedeni ile baskı gören çalışanların durumu ortadayken bu çalışmanın gerçekçi olmayacağı açıktır. Hatta bizzat yöneticilerce toplumda beslenen ötekileştirme ve ayrıştırmanın, ortaya çıkacak sonuçlara etkisi muhakkaktır" ifadelerinde bulundu

'KAMU EMEKÇİLERİ  MUHBİRLİĞE ZORLANMAKTADIR'

Form doldurma işleminin geri çekilmesini isteyen Tarım Orkam- Sen dikkatin koronavirüsle mücadeleye odaklanılması gerektiğini belirterek, " Kaldı ki -virüsle mücadelede bir bütün olarak mücadele etmemiz gerektiğini (!) - ifade eden bir yönetimin böylesi bir çalışmayı hiçbir sivil toplum kuruluşu, sendika vb. ile görüşmeyip, tam da karantina, salgın sürecinde oldu bittiye getirme çabası da tarafımızdan asla kabul edilemeyecek bir durumdur. İş barışını ve güven ortamını bozacak bu uygulamayı kabul etmiyoruz ve bu çalışmanın Tarım Ve Orman Bakanlığınca hemen geri çekilmesini talep ediyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar