Çiller: Merkez sağda yeni bir oluşuma ihtiyaç var

Çiller:  Merkez sağda yeni bir oluşuma ihtiyaç var
DYP’nin eski isimlerine ‘Bizimle çalışır mısınız’ diye sordurduğu ileri sürülen Tansu Çiller, 'Merkez sağa yeni bir oluşuma ihtiyaç olduğunu' söyledi.

Aktif siyasetten çekilen eski Başbakan Tansu Çiller'in, yeniden siyasete dönmeye hazırlandığı iddia edildi.Eski Başbakan Tansu Çiller'in, bir dönem genel başkanlığını yürüttüğü Doğru Yol Partisi'nin eski il başkanlarını ve önde gelen isimlerini telefonla aratarak "Bizimle birlikte çalışır mısınız" diye sordurduğu ileri sürüldü.

Cumhuriyet’te yer alan haberde kulislerde Tansu Çiller’in, Ağustos 2021’de Salih Önel tarafından kurulan Aydınlık Demokrasi Partisi’nin (ADP) genel başkanı olmayı hedeflediği ileri sürülüyor. ADP’nin kurucu genel başkanı Salih Önel yaklaşık iki ay önce Tansu Çiller’i ziyaret etmiş ve arzu etmesi halinde partinin başına geçebileceğini söylemişti. Önel, birkaç gün önce de partisinin genel başkanlığından istifa etmişti.

ÇİLLER: MERKEZ SAĞDA YENİ BİR PARTİYE İHTİYAÇ VAR

Bu arada Yeni Şafak gazetesine konuşan Tansu Çiller, "Merkez sağda bir partiye ihtiyaç olduğunu" söyledi. Parlementer sisteme dönülmesinin Türkiye'ye zarar vereceğini ileri süren Çiller "Benim en büyük endişem parlamenter sistemde koalisyonlara geri dönmek. Bunu sadece yaşadığım için söylemiyorum, rakamlar da bu endişemi destekliyor. Koalisyonlar genelde bir önceki darbelerin ürünü oluyor. Tarihe bakıyorsunuz, Adnan Menderes 10 yıl boyunca çok iyi bir performans gösteriyor. ondan sonra Süleyman Demirel geliyor, o da iyi bir performans sergiliyor. Ama ne yapılıyor, biri idam ediliyor, diğeri cezaevine yollanıyor, merkez sağ yok ediliyor. Ve her kesintiden sonra koalisyonlar ortaya çıkıyor" dedi.

Türk siyasetindeki bölünmelere dikkat çeken Çiller şöyle devam etti: "Merkez bu bölünmeleri yumuşatan bir girişimdir. Bugün Türkiye’de ve bu koalisyonlar içinde olmayan şey merkez sağdır, merkez sağ yoktur. Birçok parti dolaşılıp, kaynatılıp ortasından çevrilen bir şeye merkez sağ diyemezsiniz. Veya yüzde 1’in 10’da birini almış partiye merkez sağ diyemezsiniz. Merkez sağ bütünleştirir, toparlar. Ülkeyi doğusu ile batısı ile, her noktası ile toparlar, kucaklar. Dolayısıyla bugün parlamenter sistemi koalisyonlarla talep edenlerin içinde merkez sağ olmamasını ayrıca büyük bir tehlike olduğunu düşünüyorum."

Çiller, parti kuracağı yönündeki iddialara ise şöyle cevap verdi: "Şu an öyle bir karar içerisinde değilim ama yaptığım bir tespit var. Toplum bölünmüş durumda. Toplumu kucaklamak lazım. Bunu en iyi yapabilecek girişimin her tarafı kucaklayan bir merkez sağ oluşumu olacağını düşünüyorum. Bunun Türkiye’ye yeniden kazandırılması gerektiğine inanıyorum. Bu, parti kuracağım anlamına gelmiyor ama bunu tespit etmem beni düşündürüyor. Bundan ibaret…"

Öne Çıkanlar