Taliban Avrupalı yetkililerle görüşmeye geldi, protestolar başladı: 'Teröristlerle konuşmayın'

Taliban Avrupalı yetkililerle görüşmeye geldi, protestolar başladı: 'Teröristlerle konuşmayın'
Taliban, ABD bankalarında dondurulan milyarlarca dolara erişimi talep etmeye hazırlanırken, Batılı delegelerin ise daha kapsayıcı bir hükümet ve insan hakları mesajı vermesi bekleniyor.

Afganistan'da kontrolü ele geçiren Taliban örgütü, Avrupa'daki ilk görüşmelerini gerçekleştirmek üzere Norveç'in başkenti Oslo'da Batılı yetkililerle buluşuyor. Üç gün sürmesi planlanan görüşmelerde insan hakları ve ülkedeki insani kriz ele alınacak.

BBC Türkçe’nin haberine göre Avrupa'da Taliban'ın toplantılarla ‘ödüllendirilmemesi’ yönündeki eleştirilerle bazı protesto gösterileri de yapıldı.

Taliban üyeleri pazar günü insan hakları aktivistleriyle bir araya geldi ancak bu görüşmenin detayları açıklanmadı.

Feminist bir aktivist olan Jamila Afghani, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada müzakerecilerin "iyi niyet gösterdiğini" söyledi ve "Sözlerinden hareketle ne yapacaklarını göreceğiz" diye konuştu.

Taliban üyeleri için görüşmelerde bugünün önemli olacağı belirtiliyor. Taliban ayrıca ABD bankalarında dondurulan milyarlarca dolara erişim talep etmeye hazırlanıyor.

Foto: EPA / Taliban, Oslo'ya Dışişleri Bakanı Amir Khan Mutaqqi'nin liderliğinde 15 kişiden oluşan bir heyetle geldi

Afganistan'da işsizlik ve gıda fiyatları sürekli yükselirken, para biriminin değeri ise düşüyor. Bankalar nakit çekme limitleri koyuyor.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre Afgan nüfusunun yüzde 95'inin gıda ürünlerine yeteri kadar erişimi yok.

Taliban delegesi Seyfullah Azam, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, "Afgan varlıklarının dondurulmamasını ve siyasi söylemler nedeniyle sıradan Afganları cezalandırılmamasını istiyoruz" dedi. Açlık ve ölümcül kış şartları yaşandığını belirten Azam, "Afgan halkının, uluslararası toplumun siyasi anlaşmazlıkları nedeniyle cezalandırılmak yerine desteklenmesinin zamanı geldi" diye konuştu.

BATILI DELEGELER, İNSAN HAKLARI VURGUSU YAPACAK

Batılı delegelerin ise daha kapsayıcı bir hükümetin ve insan haklarının önemini vurgulaması bekleniyor.

Taliban, iktidarı ele geçirmesinin ardından çoğu kadın çalışana evde kalmaları emri vermişti. Ortaokullar ise sadece erkek çocuklara ve erkek öğretmenlere açık. Taliban karşıtı söylemleri nedeniyle çok sayıda kadın hedef alınırken, bazılarının ise "kayıp" olduğu belirtiliyor. Taliban ise olayla ilgisinin olmadığını iddia ediyor.

Taliban iktidarıyla birlikte insan hakları aktivistleri ve gazeteciler de hedef alındı.

‘TOPLANTI, TALİBAN’I TANIDIĞIMIZ ANLAMINA GELMİYOR’

Şu anda herhangi bir ülke yeni Afgan hükümetini tanımadı.

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, toplantıların "Taliban'ın meşrulaştırılmasını veya tanınması anlamına gelmediğini" söyledi. Huitfeldt, "Ancak ülkedeki fiili yetkililerle de konuşmak zorundayız" dedi.

Görüşmeler Afganlar arasında da fikir ayrılığına neden oldu. BBC'den Lyse Doucet'in haberine göre bazı Afganlar görüşmelerin önemini vurgularken, bazıları ise Taliban'ın ülkelerinde sistematik olarak insan haklarını ihlal ederken Avrupa başkentlerine davet edilmemesi gerektiğini söyledi.

AVRUPA’DA PROTESTOLAR DÜZENLENDİ: TERÖRİSTLERLE KONUŞMAYIN

Batı'nın Taliban ile görüşmeleri nedeniyle hafta sonu Avrupa'da çok sayıda protesto düzenlendi.

Oslo'da AFP haber ajansına konuşan bir protestocu, görüşmelerin ailelerini kaybeden Afganların yüzlerine gülmekle eş değer olduğunu söyleyerek "Teröristlerle konuşmayın" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar