Taliban liderleri ABD'ye verilecek yanıtı görüşüyor

Taliban liderleri ABD'ye verilecek yanıtı görüşüyor
El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri'nin CIA operasyonuyla Kabil'de öldürülmesinin ardından ülkeyi yöneten Taliban'ın üst düzey yöneticileri ABD'ye verilecek yanıtı görüşüyor.

Reuters haber ajansına bilgi veren 3 Taliban yetkilisi, örgütün liderlerinin ABD'nin insansız hava aracıyla Afganistan topraklarında geçen hafta sonu yaptığı saldırıya verilecek yanıtı ele almak üzere görüşmeler yaptığını aktardı.

 

ABD, Başkan Joe Biden'ın talimatıyla Pazar günü Zevahiri'yi Kabil'deki evinin balkonunda iken insansız hava aracından atılan iki "Hellfire R9X" füzesi ile öldürmüştü. Çevre hasarını ve sivil kayıpları en aza indirmek için patlatıcı yerine altı adet döner bıçak taşıyan füze çarpışmadan hemen önce bıçakları fırlatarak hedefini imha ediyor.

 

Reuters'a konuşan Taliban yetkililerinden biri "Şu anda İHA saldırısınıa yanıt verilip verilmeyeceği ile ilgili en üst düzeyde görüşmeler yapılıyor. Eğer yanıt verilecekse bunun hangi yolla yapılacağı da ele alınıyor" dedi.

 

TALİBAN, ZEVAHİRİ'NİN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ HENÜZ DOĞRULAMA YAPMADI

 

Taliban, Pazar günü yapılan saldırıyı doğrulasa da evin boş olduğunu öne sürmüştü. 

 

Saldırının ardından Taliban liderliğinde 2 gündür uzun toplantıların yapıldığını aktaran Taliban yetkilisi, Zevahiri'nin vurulan evde bulunup bulunmadığı ile ilgili yorum yapmadı.

 

Ajansa konuşan bir diğer Taliban yetkilisi de üst düzey toplantıların yapıldığını ancak görüşmelerin içeriği hakkında bilgi sahibi olmadığını söyledi. Yetkili, Zevahiri'nin öldüğüne inanmadığı yorumunu da yaptı.

 

Taliban'ın Birleşmiş Millletler'e temsilci olarak atadığı Süheyl Şahin ise gazetecilere yönelik mesajında örgütten henüz açıklama gelmediğini vurguladı. Katar'ın başkenti Doha'da bulanan Şahin, "Kabil'in tepkisini ve ayrıntılı açıklamaları bekliyorum" dedi. 

 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Taliban'ın Zevahiri'ye sığınma sağlayarak Doha Anlaşması'nı ihlal ettiğini açıklamıştı.

 

ABD, VATANDAŞLARINI UYARDI

 

ABD, El Kaide lideri Zevahiri’nin öldürülmesinin ardından vatandaşlarını yurtdışında olası ABD karşıtı şiddet eylemlerine karşı da uyardı, ABD vatandaşlarının yurtdışına seyahat ederken "tetikte olmalarını" tavsiye etti.

 

Dışişleri Bakanlığı dünya çapında yayınladığı uyarıda, "Dışişleri Bakanlığı, Eymen El-Zevahiri’nin 31 Temmuz 2022'de ölümü göz önüne alındığında, ABD karşıtı şiddet ihtimalinin arttığına inanıyor" ifadelerini kullandı.

Uyarıda "Mevcut bilgiler, terör örgütlerinin dünyanın çeşitli bölgelerinde ABD çıkarlarına karşı terör saldırıları planlamaya devam ettiğini gösteriyor. Bu saldırılarda intihar operasyonları, suikastler, adam kaçırma, uçak kaçırma ve bombalama gibi çok çeşitli taktikler kullanılabilir." dendi.

Örgütün baş ideoloğu olarak bilinen Zevahiri, 2001'de ABD'de yaklaşık 3 bin kişinin hayatını kaybettiği 11 Eylül saldırılarının planlanmasına yardım etmişti.

71 yaşındaki Mısırlı doktor, 2011'de Usame Bin Ladin'in ölümünden sonra El Kaide’nin liderliğini devralmıştı.

Öne Çıkanlar