Taliban'ın son talimatı: Kadınlar baştan aşağı örtünecek, önemli işleri yoksa evde oturmaları daha uygun

Taliban'ın son talimatı: Kadınlar baştan aşağı örtünecek, önemli işleri yoksa evde oturmaları daha uygun
Taliban dini lideri Ahundzade'nin sor kararnamesine göre; bir kadının halk içine yüzü açık çıkması durumunda, babasının ya da en yakın erkek akrabası hapse atılabilecek.

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, kadınların günlük yaşamdaki yerini kısıtlayan yeni bir karara daha imza attı. Kadın haklarına yönelik artan kısıtlamalarıyla ilgili Batılı hükümetlerden tepki almasına rağmen, bazı İslam ülkelerinden ve dini liderlerden destek gören Taliban, yayımladığı yeni kararnameyle, Afgan kadınların kamuya açık alanlarda baştan aşağı örtünmesi talimatını verdi.

Kadınların önemli işleri olmaması durumunda evde oturmalarını daha uygun gören kararda, ‘’İslami ilkeler ve İslami ideoloji bizim için her şeyden daha önemli’’ ifadeleri kullanıldı.

Fazileti Teşvik ve Ahlaksızlığı Önlenme Bakanlığı'nın bir sözcüsü, Kabil'de düzenlediği bir basın toplantısında, dini lider Hibatullah Ahundzade'nin kararını okudu. Okunan karara göre; bir kadının halk içine yüzü açık çıkması durumunda, babasının ya da en yakın erkek akrabasının ziyaret edileceğini, erkek akrabalarının hapse atılabileceğini veya devlet memuriyetinden kovulabilecek.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre; Taliban, iktidarı ele geçirmesinin ardından, kız çocuklarının eğitimini yasakladığı veya kadınların erkek akrabası olmadan evden çıkmaları, yüzlerini örtmeleri gibi kararlar aldığı eski iktidarından farklı olacağını öne sürmüştü.

Ancak Taliban yönetimi son aylarda kadınların erkek refakatçi olmadan seyahat etmelerine kısıtlama getiren, erkeklerle aynı anda parkları ziyaret etmelerini yasaklayan kurallar dahil, kısıtlamalarını arttırmış durumda.

ABD VE MÜTTEFİKLERİ YAPTIRIM UYGULUYOR

Taliban’ın Mart ayında okulların açılacağı sabah, kız liselerini kapatması uluslararası toplumun tepkisini çekmiş, bunun karşılığında ABD, Afganistan mali krizini hafifletmek için planlanan toplantıları iptal etmişti.

Washington ve diğer ülkeler, Taliban'ın Ağustos ayında yönetimi devralması ve ülkenin ekonomik yıkımın eşiğine gelmesinin ardından kalkınma yardımlarını kesmiş ve bankacılık sistemine sert yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

Taliban rejimi 2001 yılında El Kaide lideri Usame Bin Ladin’i koruduğu için ABD liderliğindeki koalisyon tarafından devrilmiş, ancak geçen yıl Ağustos ayında ABD’nin Afganistan’dan aniden çekilmesi sonrasında iktidarı yeniden ele geçirmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar