Taliban'ın dönüşü sonrası burka fiyatları arttı

Taliban'ın dönüşü sonrası burka fiyatları arttı
Afganistan'da kadınlar son 20 yıldır elde ettikleri kazanımları kaybetme korkusu yaşıyor.

Afganistan’da Taliban’ın yeniden yönetimine geri dönmesi, bu ülke kadınlarının son 20 yılda elde ettikleri kazanımları kaybetme korkusuna yol açarken, burka fiyatlarının 10 kat artması bu korkunun somut göstergesi olarak yorumlanıyor.

Euronews'te yer alan habere göre; Taliban yönetiminin, "Afganistan’da barış içinde yeni bir dönem yaşanacağı" vaadinde bulunmasına rağmen geçmiş dönemde yaşanan kötü tecrübeler ve özellikle kadın hakları konusunda elde edilen kazanımların geri gideceği kaygısı ciddi bir şekilde ağır basıyor.

Bazı İslami geleneklere göre kadınların giydiği vücudu tamamen kapatan giysi olan burkaya yönelik talebinin ülkede artması bu korkunun gerçeğe dönüşmesinin adeta yansıması olarak görülüyor.

Geçmişte Taliban döneminde kadınlar burka giymeye zorlanırken, okul ve işe gitmelerine izin verilmemiş, bir erkek yakını olmadan dışarı çıkmalarına yasak getirilmişti.

Başkent Kabil’den gelen son haberlere göre, bu da geleneksel kıyafet fiyatlarında on kat büyük bir artışa yol açtı.

Taliban’ın kadınların işe ve okula gidebilecekleri yolundaki vaatlerine rağmen ülkedeki kadınlar, şu an için siyasi durum tam kesinlik kazanana kadar " bekleyip görmeyi" tercih ediyor.

Afganistan’da bir sivil toplum kuruluşuna çalışan 25 yaşındaki Herat isimli üniversite mezunu genç bir kadın, "Çatışmalar yüzünden haftalardır dışarı çıkmadım." diyerek Afgan kadınların yaşadığı endişe dolu duyguları özetledi.

AP’ye konuşan Herat, daha önce bir yerlerde çalışan kadınların bile şu an için evde kalıp, dışarı çıkmayı düşünmediklerini dile getirerek, "Şu an Taliban ile karşı karşıla gelmek istemem, onlarla ilgili hiç iyi düşüncelerim yok. Taliban’ın kadın ve kızlarla ilgili düşüncelerini kimse değiştiremez. Onlar kadınların sadece evde kalmasını istiyor. Kendimi burka giymek için hazır hissetmiyorum. Bunu kabul edemem. Ne olursa olsun haklarım için mücadele edeceğim." diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar