Taliban, genel affı kullanarak 100 eski güvenlik gücünü öldürdü

Taliban, genel affı kullanarak 100 eski güvenlik gücünü öldürdü
Cinayetlerin özellikle Gazne, Helmand, Kunduz ve Kandahar vilayetlerinde işlendiği aktarıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporuna göre, Taliban militanları eski hükümetin güvenlik güçlerinden en az 100 kişiyi öldürdü. Bu kişilerin, af belgeleri üzerinden tuzağa düşürüldüğü belirtildi.

Duvar'da yer alan habere göre, Taliban'ın, 'genel af' kararına rağmen eski hükümetin güvenlik güçlerine mensup 100'den fazla kişiyi öldürdüğü belirtildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporuna göre, Taliban'ın yönetime geldiği 15 Ağustos'tan bu yana 100'den fazla eski güvenlik görevlisi öldürüldü ya da kaybedildi.

'AF İÇİN KAYIT YAPTIRMALARINI İSTEYİP BİLGİLERİNİ ELDE ETTİLER' 

Raporda, Taliban liderliğinin çıkardığı affa yerel militanlar tarafından uyulmadığı vurgulandı; Kabil'deki lider kadrolarının da eski asker ve güvenlik güçlerinin öldürülmesine göz yumduğu belirtildi. Cinayetlerin özellikle Gazne, Helmand, Kunduz ve Kandahar vilayetlerinde işlendiği aktarıldı. Buna göre, Taliban üyeleri teslim olan güvenlik güçlerinden af belgelerini almaları için kayıt yaptırmalarını istedi; elde ettikleri bilgileri de bu kişileri birkaç gün içinde gözaltına almak, öldürmek veya 'kaybetmek' için kullandı. Taliban'ın aynı zamanda, eski hükümetten geriye kalan kayıtları inceleyerek de eski görevlileri bulup öldürdüğü belirtildi.

TALİBAN LİDERLİĞİ İDDİALARI REDDEDİYOR

Taliban, yönetimi ele geçirmesinden sonra eski hükümetin çalışanlarına, polis, ordu ve diğer güvenlik birimlerinin üyelerine güvenlik sözü vermişti. Ancak birçok uzman, söz konusu af kararından şüphe duyduklarını vurgulamıştı.

Taliban ise  'intikam cinayetlerinin' işlendiği iddialarını reddediyor. Son olarak, Taliban hükümetinin Başbakanı Molla Hasan cumartesi düzenlediği basın toplantısında "İktidara geldiğimizde herkes için af ilan ettik" deyip, 'misilleme' iddialarınI "Böyle bir örnek gördük mü? Kimse için hiçbir sorun yok" sözleriyle yanıtlamıştı. 

Öne Çıkanlar