Taliban'dan Pakistan'a suçlama: ABD SİHA'larının geçişine izin vermeyin

Taliban'dan Pakistan'a suçlama: ABD SİHA'larının geçişine izin vermeyin
Afganistan'da iktidardaki Taliban yönetimi, Pakistan'ı ABD'ye ait silahlı insansız hava araçlarına hava sahasını açarak Afganistan'a girmelerine izin vermekle suçladı.

Afganistan'da geçen yıl yönetimi ele geçiren ve o zamandan bu yana katı şeriat kurallarıyla ülkeyi yönetmeye başlayan Taliban'ın Savunma Bakanı Vekili Molla Muhammed Yakub, Pakistan’ın, ABD’ye ait silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Afganistan’a girmesi için hava sahasını kullanma izni verdiğini iddia etti.

Bu suçlama, ABD’nin Temmuz ayında başkent Kabil’de El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri'nin öldürüldüğünü duyurduğu hava saldırısının ardından da  yapılmış ancak Pakistan tarafından reddedilmişti.

Reuters'ın haberine göre Yakub, Kabil’de düzenlediği basın toplantısında, "İstihbaratımızın bildirdiğine göre, ABD’ye ait SİHA’lar Pakistan üzerinden Afganistan'a giriyor. Pakistan’ın hava sahasının bize karşı kullanılmasına izin vermemesini talep ediyoruz" dedi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili henüz yanıt gelmedi. 

Pakistanlı yetkililer, ABD’nin Temmuz ayında Kabil’de El Kaide lideri Eymen el Zevahiri’yi SİHA ile öldürdüğü saldırıya ilişkin önceden bilgisi olmadığını iddia etmişti.

Yakub’un bu açıklaması, Afganistan Talibanı’nın, Pakistan ve Pakistan Talibanı (Tehrik-i-Taliban Pakistan) arasındaki görüşmelere arabuluculuk yaptığı bir zamanda iki komşu ülke arasındaki gerilimi daha da artırabilir.

Ekonomik krizin pençesindeki Afganistan ekonomisi için Pakistan ile yapılan ticaret büyük önem taşıyor. 

Taliban son olarak Temmuz ayındaki saldırı hakkında soruyşturmayı sürdürüğünü açıklamış ancak Zavahiri'nin cesedini bulamadıklarını iddia etmişti. 

Öne Çıkanlar