Taliban'dan çocukken kaçan Nadim, önce futbolcu ardından da 11 dil bilen bir cerrah oldu

Taliban'dan çocukken kaçan Nadim, önce futbolcu ardından da 11 dil bilen bir cerrah oldu
11 yaşında ülkesi Afganistan'dan kaçmak zorunda kalan Nadia Nadim önce dünya futbolunun tanıdığı bir isim oldu, ardından tıp fakültesini bitirip 11 dil bilen bir cerrah olmayı başardı.

Taliban'ın Afganistan'ı işgal ettiği ilk dönemde babasının öldürülmesinin ardından 4 kız kardeşi ve annesiyle kadın düşmanı bir rejimde yalnız kalan Nadia Nadim'in ülkesinden çıktıktan sonra başardıkları başta Afgan kadınlar olmak üzere tüm mültecilere umut veriyor. 

2 Ocak 1988'de Afganistan'ın Herat kentinde dünyaya gelen Nadim, Randers'ta sığınmacı olarak başladığı hayatına futbolcu olarak devam etti ve Manchester City, Paris St. Germain (PSG) gibi büyük takımların da formasını giydi. 

33 yaşına geldiğinde yüzlerce maça çıkmış olan Nadim, bu maçlarda tam 200 kez gol atma başarısını gösterdi. 

Nadia Nadim, PSG formasıyla...

Bir röportajında "Futbol oynarken sanki yasaları çiğniyormuş gibi hissediyordum" diyen Nadia Nadim, yıllardır kafasında olan "doktor olma" hayalini de aynı zamanda gerçekleştirdi.

Futbolcuyken 5 yıl da tıp fakültesinde eğitim alan Nadim, bu hafta diplomasını aldığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Verdiği son söyleşide "Ben dindar bir insanım. Ama dinin kişisel bir şey olduğunu düşünüyorum. Bunu herkese göstermek zorunda değilim, başkalarının anlamasını sağlamak zorunda değilim. Bu benim Tanrı ile sorunum" diyen Nadia Nadim'in hayat hikayesinin bir kısımını Sözcü'den Ümit Genç derledi:

"Afgan ordusunda görev yapan babasının Taliban tarafından infaz edilmesinin ardından rejimden kaçan Nadim, 4 kız kardeşi ve annesiyle birlikte evlerini terk etti. 6 kadından oluşan bir aile için pek de güvenli sayılmayan ülkede kaçakçıların arasına sığınan Nadim önce sahte Pakistan belgelerini kullanarak İtalya’yı geçti. O sırada sahte evrak işlerinden habersiz olan Nadim’e Pakistanlı gibi davranması ve soruları akıcı olmaktan çok uzak olduğu Urduca dilinde yanıtlaması söylendi.

İlk öğrendiği dillerden biri oydu. Kaçırılanlara konuşmamaları, hiçbir şey yapmamaları ve tuvalete gitmeleri gerektiğinde kamyonun karanlık köşesini kullanmaları söyleniyordu. Akrabalarına sığınmak için çıkılan yolda Londra’ya geldiklerini düşünen aile kamyonetin kapıları açıldığında Danimarka’daydı…

Londra yerine ülkenin kuzeyindeki küçük bir şehir olan Randers’taydılar. Oradan aile, sığınmacılar için birincil işlem yeri olan Kopenhag’daki Sandholm konaklama merkezine transfer edildi.

Nadim ve kız kardeşi (Fotoğraf: SPORTbible)

'FUTBOL OYNARKEN SANKİ YASALARI ÇİĞNİYORMUŞ GİBİ HİSSEDİYORDUM'

Yaşadığı psikolojik travmanın izlerini silmeye çalışan Nadia Nadim'im yeni şehri artık Kopenhag olmuştu. Evinden 6 bin 300 km uzakta ikinci bir dünya… Sandholm’da sabahları çocuklara yönelik dil dersleri ile meşguldü. Öğleden sonra kendi başlarınaydılar, bu da genellikle derme çatma bir sahada ‘futbol’ anlamına geliyordu.

Bir mülteci olarak hayata tutunmanın açığa çıkardığı tutku ve içindeki futbola olan ilgiyle yüzleşti Nadim. Danimarka sınırlarında örülen yeni hayatında bir kadının futbolcu olabildiği bir dünyaya gözlerini yeniden açıyordu sanki. Ama içindeki tedirginlik futboldaki gelişimini uzun süre feci halde baltalayacaktı. Kendisi verdiği bir röportajda o hissiyatı şöyle açıklıyor; 'Futbol oynarken sanki yasaları çiğniyormuş gibi hissediyordum…'

PSG'YE TRANSFERİYLE TÜM DÜNYADA TANINDI

Cesaretini toplayıp kız-erkek karışık gruplarda ışığını parlatmayı başarıyor ve o noktadan sonra futbol onun için bir tutkuya dönüşüyor. Yerel liglerde keşfedilince yolculuğunun başladığı İngiltere’de Manchester City gibi dünyaca ünlü bir kulübün kapılarını aralıyor. Vatandaşlığına kabul edildiği Danimarka Milli Takımı’nda da oynayan Nadim’in dünya vitrinine çıkmasını sağlayan olay ise PSG’ye transferi oluyor.

Nadia Nadim, Paris St. Germain için forma giydiği dönemde stadyumda...

Artan popülarite ile birlikte ünlü iş dünyası dergisi Forbes’ta 2018 yılı uluslararası spor dünyasının en güçlü 20 kadını arasında gösterildi.

Bir anda Afgan ve Danimarkalı kadınların rol modeli konumuna gelen Nadim hayatın kendisine sunduğu 2. şansın karşılığını ödemek için doktor olmayı kafasına koyan Nadim, futbolun yanında Aarhus Üniversitesi’nde rekonstrüktif plastik cerrahlığı eğitimi aldı (doğuştan ya da sonradan olan tüm şekil ve işlev bozukluklarının düzeltilme cerrahisi).

DOKTOR OLDUĞUNU 'BAŞARDIM ANNE' DİYE DUYURDU

11 yaşında Afganistan’dan kaçarak değişen dünyasında 33 yaşına geldiğinde tam 200 gol atmış, yüzlerce maça çıkmış, tam 11 dil bilen (Danca, Almanca, Dari (Afganistan’ın Farsça lehçesi) ve zahmetli Urduca da dahil olmak üzere) ve tıp eğitimini tamamlayarak doktor olmaya hak kazanmış bir kadın olmayı başarıyor.

Futbol oynarken 5 yıl boyunca tıp okuyan Nadia Nadim bu hafta diplomasını aldığını sosyal medya hesabından "Anne, başardım! Doktor Nadim evde!" sözleriyle duyurdu.

'DİNDARIM AMA BUNU HERKESE GÖSTERMEK ZORUNDA DEĞİLİM'

İlham veren hikayesinde yepyeni bir perde açan Nadim ESPN’ye verdiği son röportajda şöyle konuştu:

"O kadar dindar görünmüyorum çünkü birçok Müslüman kız futbol oynamaz ya da muhtemelen başka şeyler yapmaz, ama ben Tanrı’ya inanıyorum. Ben dindar bir insanım. Ama dinin kişisel bir şey olduğunu düşünüyorum. Bunu herkese göstermek zorunda değilim, başkalarının anlamasını sağlamak zorunda değilim. Bu benim Tanrı ile sorunum. Görebildiğim sürece. sabahları aynaya bakıyorum ve kendime göre doğru olanı yapıyorum, o kadar."

Öne Çıkanlar