Talabani’nin partisinden ‘Bağımsızlık’ için yol haritası

Talabani’nin partisinden ‘Bağımsızlık’ için yol haritası
Irak Kürdistanı Bölgesinde uzun zamandır yaşanan iç sorunlar ile bölgesel sorunların çözümü için Kürdistan Yurtseverler Birliği yol haritasını açıkladı DÜNYA...

Irak Kürdistanı Bölgesinde uzun zamandır yaşanan iç sorunlar ile bölgesel sorunların çözümü için Kürdistan Yurtseverler Birliği yol haritasını açıkladı

DÜNYA – Liderliğini Celal Talabani’nin yaptığı Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Irak Kürdistanı bölgesinin sorunlarının çözümüne ilişkin kapsamlı bir yol haritası açıkladı. Bugün açıklanan yol haritasında Kürdistan bölgesinde bağımsızlık referandumu yapılmasından ekonomik sorunlara ve bölgenin başkanlık sorununa ilişkin bir dizi konuyla ilgili çözüm önerileri yer alıyor.

YNK’nin "siyasi taraflar arasında yaşanan sorunlar, ekonomik krizin çözümü ve yurttaşların koşullarının düzeltilmesi gibi sorunları çözüme kavuşturma" amacıyla hazırlandığı belirtilen yol haritasında, ilk olarak "siyasi taraflar arasındaki ilişkiler" irdelenmiş.

"SİYASİ PARTİLER ARASINDA DENGE VE EŞİTLİK OLMALI"

YNK ile liderliğini Mesud Barzani’nin yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasında sorunların çözümü için denge ve eşitlik sağlanması gerektiğine dikkat çekilen yol haritasında, liderliğini Noşirvan Mustafa’nın yaptığı Goran Hareketi ile olan ilişkilerde ise 17 Mayıs 2016 tarihinde iki parti arasında varılan uzlaşmanın esas alınacağına dikkat çekiliyor.

Bağdat ile sorunların çözümü için yardımcı olma görevinin sürdürüleceği belirtilen yol haritasında, Kürtler dışındaki farklı siyasi kesimlerle ilişkilerin sürdürülmesinde dikkat edilecek konular ise şöyle açıklanıyor:

"Kürdistani siyasi taraflar dışında geliştirilecek olan ilişkilerde ulusal çıkarlar temelinde bir yaklaşım esas alınacak ve taraflar arasında barış ve istikrarın sağlanması ve korunması çerçevesinde olacaktır."

"BAŞKANLIK SORUNU ÇÖZÜLMELİ"

YNK’nin hazırladığı yol haritasında dikkat çekici başlıklardan biri de Kürdistan bölgesinde Ağustos 2014’ten bu yana yaşanan Kürdistan Bölgesi Başkanlığı ile buna bağlı olarak yaşanan Başbakanlık ve Parlamento Başkanlığı sorunları…

Bölgede Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanlığı, Kürdistan Bölge Parlamentosu Başkanlığı ve Kürdistan Bölge Hükümeti Başkanlığı ile ilgili yaşanan sorunların çözümünün diğer sorunların çözümünün de önünü açacağını belirtilen yol haritasında, "YNK üç başkanlık yetkisinin siyasi anlamdaki etki ve büyüklükleri doğrultusunda üç büyük taraf arasında paylaşılmasını uygun bir çözüm olarak görmektedir" sözlerine yer veriliyor. Başkanlığın KDP, YNK ve Goran Hareketi arasında paylaşılması sonrasında diğer siyasi tarafların da rolleri ve varlıklarının göz önünde builundurulması gerektiğine dikkat çekilen yol haritasında, "Seçimlere kadar olan süreç bir geçiş süreci olarak ele alınmalı ve siyasi taraflar bu süreçte sorunların çözümü noktasında uzlaşma ve anlaşmaya varmalıdır" deniliyor.

"PETROL SATIŞI İÇİN ŞEFFAFLIK ŞART"

Petrol ve doğalgaz sorununun çözümü için parlamentonun yeniden aktifleştirilmesini öngören YNK, bunun için bir komisyon kurulmasını ve çalışmaların kamuoyuna açık bir biçimde, şeffak olarak sürdürülmesi gerektiğini belirtiyor.

Kürdistan bölgesinde uzun süredir devam eden maaş sorunu ile ilgili olarak ayrıntılı çözüm önerilerine yer verilen yol haritasında, yeni reformların bir an önce yaşama geçirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

"BAĞIMSIZLIK DEMOKRATİK VE MEŞRU BİR HAKTIR"

Yol haritasının önemli başlıklarından biri de "Kürdistan’dan koparılmış bölgeler ve bağımsızlık konusu" başlığı altında değerlendiriliyor. "Kürdistan bölgesinden ayrı kalan bölgelerin Kürdistan bölgesine geri dönüşü ulusal bir görevdir" denilen yol haritasında konuyla ilgili şu görüşlere yer veriliyor:

"Merkezi hükümet 140. madde konusunda duyarsız yaklaşmış ve anayasayı çiğnemiştir. Bu maddenin netleştirilmesi ve bu anayasa ihlaline son verilmesi için YNK 140. maddenin gereklerinin bir an önce yerine getirilmesini gerekli görmektedir. Bağımsızlık Kürdistan halkının demokratik ve meşru bir hakkıdır. Kürdistan bölgesi ve Kürdistan’ın diğer bölgelerindeki Kürt halkının kendi kaderini belirleme hakkı çerçevesinde bağımsızlık referandumu gerçekleştirmesi YNK’nin amaç ve temel sloganıdır. Bu amaca ulaşılması doğrultusunda YNK barışçıl temelde siyasi ve demokratik çalışma ve faaliyetlerini sürdürecektir."

Öne Çıkanlar