Gezi Davası öncesi açıklama: Hukuk dışı davalara son verin

Gezi Davası öncesi açıklama: Hukuk dışı davalara son verin
'Ağırlaştırılmış müebbet istenen bu davaların seçim hesapları üzerinden ülkemizi ve yurttaşlarımızı kutuplaştırma siyasetinin bir parçası olduğunu dünya alem de biliyor.'

Yağmur KAYA


+GERÇEK- Taksim Dayanışması, Gezi Davası sürecine dair Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent İstanbul Şubesi’nde dava öncesi basın toplantısı düzenledi. Daha önce iki kez beraat kararı verilen Gezi Davası'nın duruşması 22 Nisan Cuma günü saat 09.30'da Çağlayan Adliyesi'nde görülecek.

Mimarlar Odası'nda düzenlenen basın toplantısına dava kapsamında yargılanan Taksim Dayanışması Üyeleri Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’ın yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, İstanbul Tabip Odası Denetleme Kurulu Üyesi Nazmi Algan ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

Yarın görülecek karar duruşmasında 4 Mart tarihinde açıklanan mütalaa ile savcılık davanın tek tutuklu sanığı Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ve Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Yüksek Mimar Mücella Yapıcı'nın 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

Diğer sanıklar Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin ise ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme'' suçlamasıyla 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

ÇERKEZOĞLU: GEZİ, AYRIMCILIĞA KARŞI BİR İSYANDIR

Toplantıda ilk olarak söz alan Arzu Çerkezoğlu, Gezi Direnişi'nin, kadınların, gençlerin, işçilerin; ayrımcılığa, eşitsizliğe ve adaletsizliğe karşı bir isyanı olduğunu, özgürlük, barış, demokrasi talebiyle milyonların itirazının alanlarda en barışçıl bir biçimde ortaya koyduğu Türkiye tarihinin en önemli mücadelelerinden ve geleceğe dair umutları büyüten süreçlerinden biri olduğunu ifade etti.

KORKMAZ: BU DAVA BİR ADALET UTANCINA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA

Gezi Davasında yargılanan isimlerin demokratik ve barışçıl bir halk hareketinin parçası olduğu için sekiz yıldır defalarca yargılandığını söyleyen TMMOB Genel Başkanı Emin Koromaz, "Aynı suçtan birden fazla yargılama olmayacağı hukukun en temel ilkesidir. Bu dava bir adalet utancına, bir hukuk skandalına dönüşmüş durumda" dedi. Bu hukuk skandalının sorumlusunun iktidar olduğu kadar siyasi iktidarın güdümündeki yargının da payı olduğunu savunan Korkmaz, iktidarın Gezi Direnişi'ni kriminalize etmeye çalıştığını belirtti. "Arkadaşlarımızı cezalandırmaya çalışarak demokratik bir halk hareketini suçmuş gibi göstermeye çalışmaktadır. Siyaseten yüzleşemediği 'Gezi travmasını' bir hukuk karikatürü yaratarak aşmaya çalışmaktır."

‘GEZİ'DE HALKIN SAĞLIK HAKKINI KORUDUK’

İktidarı işaret ederek Gezi Davası'nın bir öç alma davası olduğunu ifade eden İstanbul Tabip Odası (İTO) üyesi Nazmi Altan, "Çünkü Gezi'yle siyasi bir hesaplaşmadan çıktılarını biliyorlar. Bu nedenle Gezi Davası'nda yargılanan arkadaşlarımızı suçlu çıkarmak için ellerinden geleni yaptılar" dedi. Türk Tabipler Birliği olarak Gezi Direnişi'nde eylemlerde yaralananları tedavi ettiklerini vurgulayan Altan, "Halkın sağlık hakkını koruduk. Yaralıları tedavi ettik, ama Gezi etmeleri Türk siyasi hareketinin en önemli süreçlerinden biriydi. Gezi Direnişi hakim sınıfları ve iktidarı çok korkuttu. Onun için yıllardır bunun intikamının peşindeler" diye konuştu.

Basın açıklamasını Mimarlar Odası İstanbul büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen okudu.

Köymen toplantıda şu ifadelere yer verdi: "Müebbet hapis cezasının ne demek olduğunu biliyor musunuz? Ya da hiçbir somut delil, gerekçeli iddia, inandırıcı suçlama olmadan 5 yılı cezaevinde geçirmenin nasıl bir his olduğunu? Tahliye kararı ile aynı gün bir başka akıldışı suçlama ile tutukluluğun devam etmesinin insanı nasıl etkilediğini?

 Aynı suçlama ile açılan iki davadan beraat eden meslek odası yöneticileri ve avukatlarının yine aynı suçlama ile Gezi Parkına ve yaşamın bütün renklerine sahip çıkmış olmalarına bu kez el yükseltircesine 'ağırlaştırılmış müebbet hapis' cezası talep etmenin ne demek olduğunun farkında mısınız?

'TÜM KURUM VE KİŞİLERE VERİLMEK İSTENEN BİR GÖZDAĞI'

Uzun tutukluluk ve ağırlaştırılmış müebbet cezalarını bu kadar kolay istemenin, iddianamelere yazmanın; ülkemizde çıkacak her itiraza, işini ekmeğini talep eden işçilere, ürünü elinde kalan köylülere, erkek cinayetlerine kurban olmayacağız diyen kadınlara, demokratik özerk üniversite talebini dillendiren gençlere, biz de varız diyen lgbti+’lara, satış yapamayan esnafa, geçinemiyoruz ve barınamıyoruz diyen yoksullara ve GEZİ özelinden kent ve doğa yağmasına karşı çıkan mühendislere, mimarlara, şehir plancılarına ve beraberlerinde :Taksim Dayanışması' olarak bu itirazı büyüten  DİSK,  KESK, TMMOB, TTB ve onlarca siyasi parti, köy derneği,  çevre, kültür sanat inisiyatiflerine kadar demokratik bir ülkede yapması gereken itiraz ve sorgulama hakkını kullanan tüm kurum ve kişilere verilmek istenen gözdağı olduğunu biliyor ve görüyoruz.

'Ağırlaştırılmış müebbet' istenen bu davaların seçim hesapları üzerinden ülkemizi ve yurttaşlarımızı kutuplaştırma siyasetinin bir parçası olduğunu dünya alem de biliyor.

Siyaset ülkenin sorunlarını çözmek üzere kendi kuralları ile yapılmalı, ADALET; başta Anayasa olmak üzere, mevcut yasalar, teamüller, etik değerler ve ülkemizce onaylanmış uluslararası hukuk normları ile hukukun üstünlüğü ve evrensel ilkeler üzerinden işlemelidir.

Gelen direktifler ya da beklentiler doğrultusunda "tutuklama - ağır ceza - beraat - bozma - birleştirme - yine beraat -  yeniden tutuklama - ayırma - yeniden ceza"  sarmalında kararlar veren hakimlerle ülke yönetmeye kalkmak ülkemize ve insanımıza yapılan en büyük kötülüktür.

İktidarın ihtiyaçlarına göre karar veren mahkemeler ülkenin demokrasisini ve geleceğini tahrip etmekte, birçok dava dosyasında mağduriyetler yaratmaya devam etmektedir.

Oysa Gezi Parkına "Topçu Kışlası" ihyası adı altında "Rezidanslar ve ticari alanlar" yapılmasını savunanlar olabilir. Hatta ülkeyi ve şehri  yönetenlerin de bu fikri savunmaları, başta İstanbul halkı olmak üzere bütün yurttaşları park ihtiyacının olmadığına, deprem toplanma alanının gereksiz olduğuna ikna etmeye çalışmaları kendi tercihleri olarak görülebilir.

İstanbul için çok yanlış olacağı, geleceğimiz ve torunlarımız için yeşili, parkı olmayan bir şehri ve rantı doğaya tercih eden bir anlayışı miras bırakacağı açık olan bu zihniyete teslim olmamak da bir başka tercihi ifade eder.

Gezi’nin park olarak kalmasını savunmak, Gezi parkından bile rant devşirmeye kalkışan bu gözü kararmış doğa ve yeşil düşmanı piyasacı anlayışa karşı; "itiraz etmek", anayasal protesto hakkını kullanmak, basın açıklamaları yapmak, onbin kişiyi aşan sayıda yurttaştan imza toplamak ve park karşıtı bu girişimleri resmi yollarla durdurmak üzere davalar açmak en temel yurttaşlık görevidir.

Bu demokratik girişimler karşısında, gencecik çocuklarımızın hayatını kaybetmesine, sakat kalmasına yol açan biber gazı ve fişekleri başta olmak üzere ölümcül polis şiddeti ile karşılık verilmesi karşısında, ülkenin dört bir yanında kendiliğinden tepki oluşmasından, parkın korunmasına bile izin vermeyen bir yaklaşımın hayatlarının her aşamasında özgürlüklerini kısıtlayacağından endişe duyan milyonların ülkenin 80 ilinde demokratik ve barışçıl yöntemlerle protesto haklarını kullanmalarının neresinde suç olabilir?

Defalarca söylediğimizi bir kez daha yineleyerek devam edelim; mutlaka bir suçlu aranacaksa ilgili kurulların ve mahkemelerin durdurma - iptal kararlarına rağmen ve onbin kişinin imzası ile milyonlarca yurttaşın sokaklardan protesto ederek karşı çıktığı bu girişimi hayata geçirebilmek için polise biber gazı fişeklerini ölümcül biçimde kullanma yetkisini verenler, uyguladıkları şiddetle;  Ethem Sarısülük’ün, Medeni Yıldırım’ın, Ali İsmail Korkmaz’ın, Abdullah Cömert’in, Ahmet Atakan’ın, Hasan Ferit’in, Mehmet Ayvalıtaş’ın ve  Berkin Elvan’ın ölümüne neden olanlar bu somut suçlardan mevcut görüntüler, ifadeler, beyanlar, tanıklıkları içeren deliller üzerinden yargılanmalı ve suçları sabit görülenler en ağır cezayı almalıdır.

Gezi direnişine dair süreç bu kadar net ve berrak olmasına rağmen;

Sadece eski İstanbul diye tabir edilen Beyoğlu-Taksim bölgesinin değil, Şişli, Beşiktaş, Eminönü, Fatih bölgeleri de dahil Avrupa yakasının geniş bir alanında şehrin nefes alabileceği nadir yeşil alanlardan birine, "GEZİ Parkına" sahip çıkmanın suçu "Ağırlaştırılmış Müebbet"e dönüştürülmüş durumda.

Şaka değil ülkemizdeki olağan hayatın çıplak, yakıcı ve tahammül edilemez bir gerçeği olarak; Anayasal kuruluş olan Mimar ve Şehir plancıları oda yetkililerinin kamu adına şehrin merkezindeki bir parka sahip çıkan tutumları, yani  itiraz dilekçeleri vermeleri, dava açmaları ve şehrin duyarlı kurum ve kuruluşları ile birlikte 'Taksim Dayanışması' adı altında Gezi Parkı olarak kalsın talepli 10 bini aşkın imza toplamaları, basın açıklamaları yapmaları 'Ağırlaştırılmış Müebbet hapis' ile cezalandırılıyor. Tıpkı acil ameliyat gerektiren hastasına müdahale ettiği için bir hekime ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmesi gibi, öğrencilerinin nitelikli eğitim almasını isteyen bir öğretmene, gerçekleri haberleştiren gazeteciye, müvekkili savunmak için dilekçe sunan bir avukata müebbet hapis cezası verilmesi gibi.

'GEZİ PARKINA SAHİP ÇIKMAK SUÇ DEĞİLDİR'

Bir kez daha ilan etmek istiyoruz. Gezi Parkı'na sahip çıkmak suç değildir. Parka sahip çıkanlara yönelen polis şiddetine tepki göstermek suç değildir. Bu süreçte polis şiddeti ile hayatını kaybeden ve yaralanan gençlere sahip çıkmak suç değildir. İki defa beraat etmiş oda temsilcilerini "Ağırlaştırılmış müebbet" ile cezalandırmaya kalkmak hukuk değildir. Ülkemizde adalete olan inancın kırıntısına bile yer bırakmayan bu anlayış demokratik olmadığı gibi meşru da değildir.

'HUKUK DIŞI DAVALARA SON VERİN'

Taksim Dayanışması olarak bu hukuksuzluğu reddediyor, başta Gezi parkı park olarak kalsın diye, ilk günden Mimarlar odası adına yasal girişimleri başlatan Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirme Kurulu sekreteri Mimar A.Mücella Yapıcı mevcut yasa ve yönetmeliklere uymayan kararlara karşı Şehir Plancıları Odası Başkanı olarak itiraz dilekçeleri yazan Şehir Plancılar Odası dönem Başkanı Tayfun Kahraman ve Mimarlar odasının yetkili avukatı olarak Gezi Parkına dair bütün davaları açan ve takip eden Av. Can Atalay olmak üzere Gezi bahanesiyle yapılmakta olan bütün bu hukuk dışı davalara son verilmesini talep ediyoruz.

 'GEZİ, BU ÜLKENİN EN BARIŞÇIL HAREKETİDİR'

Gezi, bu ülke tarihinin en demokratik, en barışçıl, en yaratıcı, en katılımcı, en kapsayıcı, en kitlesel hareketidir. Hep birlikte konuşup karar vermenin, fikri ve hayatı paylaşmanın, yaşama her boyutu ile sahip çıkmanın duvar yazısı olmuş halidir. Ölümcül polis şiddetine karşı her şehirde yankılanan barışçıl ve haklı tepkinin adıdır.

 'ADALET SİSTEMİ KURULUNCAYA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ'

Başta Gezi Parkı olmak üzere ülkemizin yeşiline, doğasına, kaynaklarına sahip çıkacak demokratik bir ülke mücadelesinden vazgeçmeden delillere dayanan objektif ve tarafsız yargılama yapan bir adalet sistemi kuruluncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Arkadaşlarımızı, meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağız!"

Öne Çıkanlar