Alevi köyü olan Tahtacı Köyü sular altında kalacak

Alevi köyü olan Tahtacı Köyü sular altında kalacak
Burhaniye'nin tek alevi köyü olan Tahtacı Köyü'nü sular altında bırakacak proje için yapılmak istenen halkın katılım toplantısını köylüler engelledi.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından Balıkesir'in Burhaniye ilçesindeki Reşitköy Barajı'nın yapımına devam ediliyor. Baraj inşaatı sürerken, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü, Reşitköy Göleti ve Bahadınlı Regülatörü Sulama –Yıkama –Eleme Tesisi Projesi için 4 Kasım'da ÇED başvurusu yaptı. Başvurunun ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 26 Kasım'da halkın katılım toplantısının yapılacağını duyurdu.

Burhaniye'nin tek alevi köyü olan Tahtacı Köyü'nü sular altında bırakacak proje için yapılmak istenen halkın katılım toplantısını köylüler engelledi. Köylülerin direnciyle karşılaşan yetkililer, "Bilgi almak istemediği için toplantı yapılamamıştır" şeklinde tutanak tuttu.

BirGün'de yer alan habere göre Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP) Sözcüsü Süleyman Eryılmaz, "Köylüler provokasyonu gelmeyerek toplantıyı yaptırmadı ve toplantının yapılamadığı şeklinde tutanağı tutturdu. Bundan sonra sadece Tahtacı Köyü'nde değil, diğer köylerle, Burhaniye'deki diğer STK'ler ve alevi örgütleriyle beraber süreci yönetmek için karar alacağız" dedi.

'TAHTACI SULAR ALTINDA KALMASIN'

Eryılmaz, "Tahtacı köylüleri ÇED toplantısının yapılmasını istemedi. 'Tahtacı sular altında kalmasın' dediler. Biz de onların yaşama alanlarına yapılan müdahaleye karşı itirazlarını destekledik. Reşitköy Göleti ve Bahadınlı Regülatörü ve Şahinler Pompaj Sulaması proje alanında, 4 adet 1. Derece Arkeolojik Sit ve 1 adet 2. Derece Arkeolojik Sit alanı içinde kalıyor. Bölgede son hızla devam eden sulama projesi inşaatı çalışmalarında, korunması taahhüt edilen kültür varlıkları kapsamındaki 1.ve 2. Derece Sit Alanlarının korunmasıyla ilgili hiçbir önlem alınmamasına karşı da itirazlarını dile getirdiler" denildi.

Öne Çıkanlar