'Bakan istifa' sloganıyla yürüyen sağlık emekçilerine biber gazlı müdahale: Bizi de mi öldüreceksiniz?

'Bakan istifa' sloganıyla yürüyen sağlık emekçilerine biber gazlı müdahale: Bizi de mi öldüreceksiniz?
Görev başında katledilen doktor Ekrem Karakaya için sağlıkçılar, birçok hastanede iş bıraktı. İstanbul'da sağlıkçıların eylemine polis, biber gazıyla müdahale etti.

Yağmur KAYA


+GERÇEK- Türk Tabipleri Birliği (TTB), Dr. Ekrem Karakaya'nın görev başında öldürülmesinin ardından doktoralara yönelik şiddete karşı 7-8 Temmuz'da grevde olacaklarını duyurdu. Sağlıkçılar, birçok hastanede iş bıraktı. İstanbul'da sağlıkçıların eylemine polis, biber gazıyla müdahale etti.

Sağlık emekçileri, İstanbul'un dört bir yanındaki hastanelerde saat 09:00’dan itibaren saygı duruşu, 15 dakika sessiz oturma eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Saat 12:30’da İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi girişinde İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürümek üzere buluşan sağlıkçılara polis engel oldu. 

'BİZİ DE Mİ ÖLDÜRECEKSİNİZ?'

Doktor Ekrem Karakaya'nın görevi başında katledilmesini protesto etmek isteyen sağlık emekçilerine polis müdahalede bulundu. "Bakan istifa", "Doktorlara değil katillere barikat" sloganlarıyla yürüyen emekçiler polisin hastanen önüne kurduğu barikatı aşmaya çalıştı. İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürümek isteyen emekçiler polise "Bizi de mi öldüreceksiniz?" diyerek tepki gösterdi. Polisin tutumununu sağlık emekçileri "Doktorlara değil katillere barikat" sloganı ile protesto etti. "Hekim burada bakan nerede?" diye soran hekimler, sağlık bakanını istifa etmeye çağırdı.

FENALAŞAN POLİSE İLK MÜDAHALE SAĞLIKÇILARDAN 

Biber gazlı müdahale esnasında bir polis fenalaştı. Polise ilk müdahaleyi yürüyüş alanındaki sağlıkçılar yaptı.

VATANDAŞLARDAN SAĞLIKÇILARA DESTEK

Etrafları polis barikatıyla çevrilen sağlık çalışanları, bir süre sonra otuma eylemini sonlandırdılar. 

İl Sağlık Müdürlüğüne yürümelerine izin verilmeyen hekim ve sağlık çalışanları, ara sokaklardan geçerek Millet Caddesine çıktı. Bu sırada çevredeki esnaf da sloagnlarla sağlıkçılara destek verdi. 

SAĞLIKÇILAR TÜM ENGELLEMELERE RAĞMEN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NE ULAŞTI 

Yapılan görüşmeler sonrasında, uzun süre polis ablukasında kalan sağlık çalışanlarının üçerli gruplar halinde slogan atmadan İl Sağlık Müdürlüğü'ne yürümelerine izin verildi. Bu sırada bir hekimin duruma, "Bize bunları yapıyorsanız gariban işçiye neler yapıyorsunuzdur?" sözleriyle tepkisi dikkat çekti.

"ÜZGÜNÜZ, ÖFKELİYİZ, HESAP SORACAĞIZ"

Sağlık çalışanları İl sağlık Müdürlüğü önünde yaptıkları açıklama ile tepkilerini dile getirdi. 

Açııklamada şunlar söylendi: 

"Üzgünüz, Öfkeliyiz. Sorumlulardan Hesap Soracağız"

"6 Temmuz 2022 tarihinde Konya Şehir Hastanesi’nde, görev yaptığı esnada hasta yakını tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucunda katledilen Dr. Ekrem Karakaya’yı kaybetmenin derin üzüntüsü ve aynı zamanda öfkesi içindeyiz. Biz sağlık emek ve meslek örgütleri olarak; bu şiddet sarmalının genişlemesi karşısında siyasi iktidarı defalarca uyardık. Sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu, gerekçeleriyle birlikte tekrar tekrar ifade ettik. Sağlık kurumlarında meydana gelen silahlı saldırıların artışı nedeniyle bu konuda önlemler alınmasını ve 6136 sayılı yasada değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifleri önerdik. Ancak tüm uyarılarımız görmezden gelindi, bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendi."

BAKAN KOCA İSTİFAYA ÇAĞRILDI 

Açıklamanın sonunsa Sağlık Bakanı Koca, istifaya çağrıldı: 

"Güvenli çalışma alanı sağlamak siyasal iktidarın sorumluluğundadır. Sağlık Bakanı başta olmak üzere sorumluluğunu yerine getirmeyen yetkililer derhal istifa etmelidir. Bizler bu konuda, yaşam hakkımız ve güvenli çalışma koşulları için, gücümüzü; her yerde, her koşulda, hep birlikte göstermeye hazır olduğumuzu bir kere daha belirtiyoruz. Bu çerçevede bugün ve yarın ülke genelinde iş bırakıyoruz"

İSTANBUL GENELİNDE SAĞLIKÇILAR İŞ BIRAKTI 
Çapa Tıp Fakültesi önündeki eylem öncesinde de İstanbul'un çeşitli hastanelerinde sağlık çalışanları iş bıraktı ve protesto gösterilerinde bulundu.  

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 

Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Marmara Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi

Acıbadem Atakent Hastanesi

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi

Acıbadem Altunizade 

Silivri Kolan Hospital

Göztepe Eğitim Araştırma

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar