Suya yüzde 110 zam yapıldı, çiftçiler hükümete seslendi: Biz üretmezsek Türkiye aç kalır

Suya yüzde 110 zam yapıldı, çiftçiler hükümete seslendi: Biz üretmezsek Türkiye aç kalır
Tarım Bakanı Kirişçi'ye seslenen çiftçiler, mazot, gübre, tohumdan sonra sulama suyuna yapılan yüzde 110‘luk zammın kendilerini üretemez hale getirdiğini belirterek geri alınmasını istedi.

Yüksek maliyetler karşısında üretemez hale gelen çiftçiler, son olarak sulama suyuna da yapılan yüzde 110 oranındaki zamma isyan etti. Bursa Yenişehir’de eylem yapan çiftçiler, "Toprak boşta, çiftçi borçta", "Destek verin üretelim, ithalata son verin", "Biz üretmezsek Türkiye aç kalır", "Köylü milletin efendisidir" dövizleriyle yapılan su zammının geri alınmasını istedi.

Artan maliyetlerden şikayet ederek Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye seslenen bir çiftçi, "Mazot pahalı, gübre pahalı artık. Devlet bize yardımcı olsun. Tarım Bakanım, rica ediyorum bize yardımcı ol. Bildiğiniz gibi değil, biz ikişer bin lira aylık alıyoruz. Bununla ne yapabiliriz? Tarım Bakanım ne olur bu senelik bizden su parasını bizi kurtaracak şekilde alın ki mağdur etmeyin" dedi.

BURSA ZİRAAT ODASI: ÜRETİMDEN ÇEKİLİRSEK SIKINTI YAŞANIR

Sözcü'nün haberine göre konuyla ilgili açıklama yapan Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Sadi Aktaş da şöyle konuştu: "Pandemiye rağmen siz çiftçilerimiz 84 milyon vatandaşımızı doyurmak için zarar etseniz de üretmeye devam ettiniz. Bugün dünyada aç kalma korkusu yaşanırken biz halen ‘ülkemizi doyuracağız’ diyoruz. Biz üretimden çekilirsek ‘ülkedeki herkes sıkıntı yaşayacak’ diyoruz. Artan maliyetlere rağmen üretmeye devam ediyorsak karşılığında para kazanmamız gerekiyor. Para kazanamadığımız için buradayız. Dünyadaki üretim yapan insanlar, ‘ben sıkıntıdayım’ demiyor. Üretirken para kazanıyor. Biz ise zarar ediyoruz."

‘BU ZAMLARLA ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPAMAZ’

"Bu Sulama Birliği’ni bizler kurduk" diyen Aktaş, "Beni aradılar dediler ki, ‘Başkanım biz zarar ediyoruz. Zam yapmamız lazım’ tamam da bu zammı yaparken yapılan yüzde 110‘luk zam yapın demedik ki. Suyu 26 kuruştan 56 kuruşa çıkardınız. Bu zamlar çiftçi için çok kötü bu şartlarda üretim yapamaz hale geldik. Yapılan zammın geri alınmasını istiyoruz" çağrısında bulundu.

Öne Çıkanlar