Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, petrol şirketi Aramco'da hisse satışı yapacak

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, petrol şirketi Aramco'da hisse satışı yapacak
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Aramco'nun yüzde 1'lik hisse satışı için 'önde gelen küresel bir enerji şirketiyle' görüştüklerini açıkladı.

Suudi Arabistan resmi televizyon kanalına röportaj veren Suudi Arabistan Velihat Prensi Muhammed bin Selman, Aramco'nun yüzde 1’lik hisse satışı için "önde gelen küresel bir enerji şirketiyle" görüştüklerini açıkladı. Bin Salman, 19 milyar doları bulabilecek potansiyel hisse satışının önümüzdeki iki yılda gerçekleşebileceğini söyledi.

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'nun dünyanın en büyük petrol şirketinde hisseye sahip olma ihtimali olduğunu aktaran Veliaht Prens, şirket hisselerinin başka bir bölümünün de ikinci bir halka arzda sunma planı olduğunu da sözlerine ekledi.

Selman, alıcı şirketin ismini açıklamadı ancak "önde gelen bir küresel enerji şirketi" dedi ve satışın önümüzdeki iki yıl içinde gerçekleşebileceğini söyledi. Şirketin mevcut piyasa değerine göre, yüzde 1'lik satışın değerinin yaklaşık 19 milyar dolar olabileceği belirtiliyor.

Selman, hisse satışı sonucunda söz konusu şirketin kendi ülkesinde Aramco'dan petrol alımını artırabileceğini dile getirdi.

SUUDİ PETROLÜNÜN YÜZDE 30’UNU ÇİN ALIYOR

Suudi Arabistan'un petrol ihracatında en büyük pay, yüzde 30 ile Çin'e ait. Japonya, Güney Kore, Hindistan ve ABD, Suudi petrolünün diğer büyük alıcıları olarak sıralanıyor.

Selman, Suudi Arabistan ekonomisini dönüştürmek ve petrole bağımlılıktan kurtarıp çeşitlendirmek için ortaya koyduğu 2030 Vizyonu planının finansmanı için Aramco'yu kullanıyor.

2019’DA HALKA ARZDAN 30 MİLYAR DOLAR GELMİŞTİ

2019 sonunda Aramco'nun yüzde 2'lik hissesi halka arz edilmiş, o dönem şirket dünyanın en değerli şirketi olmuştu. Halka arzdan elde edilen yaklaşık 30 milyar dolarlık gelir, Suudi varlık fonuna aktarılmıştı.

İstanbul'daki Suudi Konsolosluk binasında Selman'ın talimatıyla gerçekleştirilen Cemal Kaşıkçı cinayeti, ülke içindeki tutuklamalar, Yemen savaşı ve pandemi, 2030 Vizyonu planının uygulanmasını yavaşlatmıştı.

Petrol fiyatlarının geçen sene 20 doların altına gerilemesiyle ülkenin petrol gelirleri azalmış, bütçe açığı milli gelirin yüzde 12'sine yükselmiş, ülke ekonomisi 2020'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,1 oranında küçülmüştü.

Öne Çıkanlar